• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Hüseyin Öztürk: Siyaset erdem ve erlik ister

Hüseyin Öztürk: Siyaset erdem ve erlik ister
Siyaset bir ilim ve kamu idare sanatıdır. Bu sebeple “erdem” ve “erlik” ister.

“Er” denilince aklını kadın-erkek ayrımına esir etmiş, kadınlardan yana gözükerek kendisine yer edinme çabasındaki ikiyüzlülerin fitne-fesat malzemesi yapacağı bir ayrım yok.

“Erlikten” kasıt, erkek olsun kadın olsun, sözünün eri, karakterini heva ve hevesine peşkeş çekmeyen yahut erlik sıfatını yitirmiş kimselerle yoldaşlık etmeyen kişilerdir.

Türk siyasi tarihi böyle peşkeşçilerle doludur. Siyaset çöplüğü nice partilerin levhaları nice siyasetçilerle doludur. Bunlar kendilerine çalışan siyaset maskeli kimselerdir.

 Günümüzde de böyle tipler sahnededir. Şunlar şunlar diye örnek vermeye gerek yok. Görünen köyün ırağı olmaz. Nerelerden nerelere savruldukları apaçık ortadadır.

Siyasette erdem, önce kişinin kendisine ve inanç değerlerine olan güvenin adıdır. Sonra yakınlarına verdiği itimat yüklü kimlikli, kişilikli emin olma halidir.

Dün, “ak” dediğine bugün “kara” diyen. Dün, “pazara kadar değil mezara kadar” deyip; aday gösterilmeyince veya istediği makamı, mevkii alamayınca, dansöz hızında başka kapılara koşmak erdem değil, erdemsizlik ve ilkesizliktir.

Böyle bir erdemsizlik ve ilkesizliğin altını vefasızlık doldurmaktadır. Vefası olmayanın ne kendisine ne yakınlarına ne de içinde bulunduğu camiaya zerre fayda gelmez.

Nizamü’l-Mülk “Siyasetnamede” der ki:

“Hz. Âdem safi aleyhisselatu vesselamdan bu yana, her asır ve çağda, dünyanın yer yöresinde hariciler (erdem ve ersizlikten, nefislerini tabu edenler) ola gelmiştir.
 
Bu haber toplam 110 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim