• İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

İsmail Kılıçarslan: Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti

İsmail Kılıçarslan: Sosyal çürüme yazıları 2: Her türden bağımlılıklar cumhuriyeti

“Zevkin tekrarına düşkünlükle ulaşılan biyopsikososyal bir bozukluk.” Modern dünyanın genel geçer bağımlılık tanımı böyle. Modern dünyanın bu tanımda gözümüzden kaçırdığı şey ise, günümüzde zevke erişimin ve zevk çeşitliliğinin insanlık tarihinin en yüksek düzeyine bizatihi modern dünya eliyle ulaşılmış olması.

Aptal yeni dünyada “ne pahasına olursa olsun iyi hissetmek” her türden insani ödevimizin önüne koyulduğu için her türden bağımlılık da arşıâlâya çıkmış durumda. Ülkemiz de bundan beri değil.

“Ne pahasına olursa olsun iyi hissetmek” bir insani ödev olamaz. Hatta “iyi hissetmek” bile bir insani ödev olamaz. Fakat insanın düşen-kalkan, başaran-başaramayan, mutlu-mutsuz dengesinde yaşayıp gitmesi gerektiğine inanılan bir dünya olsaydı burası bunca ekonomik büyüklük nasıl elde edilecek, kapitalizmin tanrıları bizi nasıl ele geçirecekti değil mi?

 

Evet, öyle inanıyorum. Bugün dünyada ve ülkemizdeki bağımlılıkların en büyük sorumlusunun hiperinden turbosuna, yavaşından hızlısına “kazanmak” dışında bir kutsalı olmayan kapitalist düzenek olduğunu düşünüyorum. İnsanı zayıf, daha da zayıf bir varlık haline getirerek yapıyor bunu. Şunu açıkça ifade etmek lazım: İnsan, dünyaya karşı direncini kapitalizm eliyle kaybetmiştir.

Bugün Türkiye’deki bağımlılıkların en ciddileri madde bağımlılıkları elbette. En tehlikelisi de uyuşturucu bağımlılığı. Uyuşturucu, yakaladığı çeşitlilikle hiç olmadığı kadar revaçta ve işin adını açıkça koymak gerekirse kendisiyle mücadele edilebilen bir gerçeklik de değil artık. Satıcısını yakalayıp bağımlısını rehabilite etmekle olmuyor çünkü. Umutsuz alt sınıflara, prekeryaya, varoşa, mülteciye met; iyi hissetmek isteyen cesaretsiz orta sınıflara esrar ve türevleri; güvensiz beyaz yakalılara, zengin üst sınıflara kokain; eğlence ve seks odaklı gençlere ex; tıp sektörü çalışanlarına çekmeceden ulaşılabilir legal uyuşturucular; dersinden geçmek isteyen çalışkanlara ritalin ve türevleri derken iş iyice çığırından çıkmış durumda. 

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/ismail-kilicarslan/sosyal-curume-yazilari-2-her-turden-bagimliliklar-cumhuriyeti-4615078

Bu haber toplam 131 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim