• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Korona günlerinde çıkan dergiler

Ahmet Doğan İLBEY

Kültür hayatımızda sanat ve edebiyat dergilerinin yeri başkadır. Modern dijital medyanın hızlanmasıyla kültür dergilerinin okuyucusu azaldı, diyorlar. Fakat biz edebî dergilerimizi okumak ve özlemek hasletinden asla vazgeçmeyeceğiz. Korona yasaklarının başladığı bu günlerde hânemize iki ayrı dergi ulaştırıldı: “yitiksöz” ve “evvelâhir”

Genel Yayın Müdürlüğünü yazar Duran Boz’un yaptığı “yitiksöz-sanat, edebiyat ve düşünce dergisi” dergisi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin neşriyatıdır. yitiksöz’ün Ekim-Kasım 2020 tarihli ilk sayısının kapağında ressam ve şair Bünyamin Küçükkürtül’ün yaptığı eski Maraş Ulu Câmi ve çevresinin yağlı boya resmi mâzi duygusunu yaşatıyor. Kapak yazısı olarak ozan Mahzunî Şerif’in bir türküsünün sözüne yer verilmiş: “Mevlâm gör diyerek iki göz vermiş.”

Yayın Kurulunda Prof. Dr. Mehmet Narlı, Doç. Dr. Selim Somuncu gibi değerli akademisyenlerin bulunduğu yitiksöz’ün mündericatı hayli zengin. Şiir ve nesir ağırlıklı olan bu sayıda yer alan isimlerden bâzıları şöyle: Mehmet Narlı, Arif Ay, Mustafa Köneçoğlu, Hasan Ejderha, Ömer Yalçınova, Yasin Mortaş, Ramazan Avcı, Recep Şükrü Güngör, İsmail Kıllıoğlu, Ali Büyükçapar, Tayyib Atmaca, Bünyamin K., Cengizhan Konuş, Kenan Çağan, Atıf Bedir, Mustafa Uçurum, Hüseyin Gök, Mehmet Aycı, Hilmi Uçan, Yalçın Yücel, Yaşar Ercan, Mehmet Sümer, Hüseyin Burak Us, İsmail Karakurt, İbrahim Gökburun, Hayrettin Orhanoğlu, Abdullah Harmancı, Suavi Kemal Yazgıç, Mehmet Akif Şahin, Mehmet Solak.

Bize ulaşan diğer dergi, yazar ve şair Ömer Yalçınova’nın editörlüğünü ve Duran Doğan’ın Yazı İşleri Müdürlüğünü yaptığı “evvelâhir-iki aylık kültür-sanat ve şehir dergisi” yine Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin neşriyatıdır. Ekim-Kasım 2020 tarihli ilk sayısının kapağında “Kahramanmaraş’ta Bir Sanat: Yemeni” başlığı altında asırlık Maraş Yemenisi yapan derviş meşrep ak saçlı bir yemeni ustasının resmi yer almaktadır. evvelâhir’in mündericatı da hayli zengin. Maraş mebusluğu yapan Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Ülkü dergisinin 1 Mart 1946, 107. sayısında yazdığı “Maraşlıların Bayramı” başlıklı muhteşem yazısı, okuyanı Maraş’ın mâzisine götürüyor. Derginin bu sayısında yazan isimlerden bâzıları şöyle: Duran Boz, Mehmet Narlı, Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, Yıldız Ramazanoğlu, Yasin Mortaş, Ömer Faruk Günay, Eshabil Yıldız, Necip Tosun, Süleyman Can’ın akademisyen hattat Arif Yücel’le söyleşişi, Mesude Kuru’nun Hüseyin Kopar ve Çiğdem Kopar’la söyleşisi, İbrahim Kanadırık, Aliye Akan’ın Bünyamin K. İle söyleşisi, Hüseyin Yorulmaz, Mustafa Aydoğan, Mehmet Aycı, Cengizhan Konuş, Sabahat Küpelikılıç.

Bize ulaşan bir başka dergi de “Üç aylık şiir ve fikir dergisi Kaygusuz” dur. İstanbul’da çıkan Kaygusuz dergisi çağa isyan eden, farklı isim ve aykırı şiirlerin bir arada bulunduğu fikir ve edebiyat dergisidir. Ocak-Şubat-Mart 2019, cilt: 6. sayısında Selim Nacar’ın “Seri ve müessir müdahaleler” adlı şiiri hayatın çarpık ve çelişik yönlerini, duygu ve düşüncelerini mısralara çeken aykırı bir şiir. Dergide dikkat çeken bir yazı var: Mehmet Raşit Küçükkürtül’ün “Sezai Karakoç’a göre Turgut Özal.” Altı sayfadan oluşan muhtevalı bir yazı. Usta şair Sezai Karakoç’un ikinci dönem olan 1988-1992 yıllarında çıkardığı Diriliş dergisinde devrin başbakanı Turgut Özal hakkında tahlili yazılar yazmıştır. Yazısının ilkine şöyle başlar: “Bizde devlet adamları, zamanında ya övgü ya yergiyle karşılanır ve bundan öte, ciddi, köklü bir değerlendirmeye tâbi tutulmaz; geçip gittikten sonra da, ya klişeleşmiş bir övgünün sürekli tekrarlanışı biçiminde anılıp durulur, ya da sanki ondan bahsetmek bir suçmuş gibi bir hava doğurulur; hiçbir zaman karşılıklı, fakat tarafsız bir tartışmayla, değeri, olumlu ve olumsuz yanları araştırılmaz. Kimi devlet adamı, resmî görüşün aksine, millet ruhunda mistik ve efsanevî bir kimlik kazanır, bu da, yıllarca yazılıp çizilenle tezat oluşturur, toplum ruhunda ve şuuraltında bir bunalım motifi olarak dal budak salar. Sonra o kişi unutulmuş gibi olur.”

Yazar Mehmet Raşit Küçükkürtül, mufassal yazısının tamamında Sezai Karakoç’un Özal dönemini Menderes ve Süleyman Demirel dönemleriyle mukayese ederek, Özal’ın “dindar” tarafının propaganda ile efsaneleştirildiği görüşlerini nakleder. Özal da aslında diğerleri gibi Batı’ya dönük mühendis kafasına sahiptir. Söz konusu yazı, Karakoç’un Turgut Özal yazılarındaki tahlil ve tenkitlerini sarahatle okuyucuya aktarıyor. Yakın dönem siyasî hayatın aktörlerinden Özal örneğindeki parti liderlerinin med-cezirlerini öğreten ve düşündüren bir yazı bu… Kaygusuz dergisinin Ocak-Şubat 2020, cilt:8, sayısında Mehmet Raşit Küçükkürtül’ün “Karacaoğlan Şiir Kütüphanesi” adlı yazısı da dikkate değer bir yazıdır.

Hâsıl-ı kelâm; korona günlerinde dergi çıkarmak cesaret işi… Tabii ki okumakta çıkarmak kadar güzel ve anlamlıdır. (ilbeyali@hotmail.com)

 

Bu yazı toplam 245 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim