• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

‘Kudüs Ümmetin Ortak Davasıdır’

‘Kudüs Ümmetin Ortak Davasıdır’
Söyleşi: Fatma Gülşen Koçak- Yeni Akit

Kudüs meselesi İslâmi bir mesele,  ve her Müslüman’ın ana davalarından birisi. Bu sebeple Mescid-i Aksa işgal altında olduğu müddetçe Müslüman olan herkes işgal altında demektir. Mescid-i Aksa bizim malımızdan da daha önemli, kanımızdan da daha önemli ve nefsimizden, ruhumuzdan da daha önemli. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmasında söylediği gibi “Kudüs’ün geleceği ve Medine’nin geleceği, Mekke’nin geleceği, İstanbul’un geleceğinden bir parça”. Yani biz Kudüs’ü İstanbul’dan ayrı düşünemeyiz. Müslümanlar olarak Kudüs’ü sürekli gündemimizde tutmamız Özgürlüğüne kavuşana kadar da mücadelemizi yılmadan sürdürmemiz gerekmektedir. 2017 Kudüs için sembolik anlamlarının olduğu bir yıl. Yavuz Sultan Selim’in Kudüs’ü fethinin 500. Yılı. İngilizlerin İşgalinin 100. İngilizlerin desteği ile İsrail’in Kudüs’ü işgalinin de 50. Yılı. İnşallah bu yıldönümleri Kudüs’ün kurtuşulunun da yıldönümü olur. Son günlerde  Ezan yasağı ile gündeme gelen Kudüs’ü bu kutlu şehir üzerine önemli çalışmalar yapan Burak Derneği Başkanı Adem Yenihayat ile konuştuk.

 

Kudüs şehri ve  Mescid-i Aksa Müslümanlar için neden önemlidir?

Kudüs sıradan bir şehir değildir. O bir islam şehridir. Müslümanların ilk kıblesi, İsra yolculuğunun bittiği, Miracın başladığı yer olan Mescid-i Aksa oradadır. Bu mucize olay bizzat Kur'an'da geçmekte ve kıyamete kadar müslümanların gündemindeki yerini korumaktadır. Şöyle buyurur Rabbimiz: "Kulunu, kendisine birtakım ayetlerimizi göstermek için bir gece Mescidi Haram'dan çevresini mübarek kıldığımız Mescidi Aksa'ya yürüten Allah'ın şanı pek yücedir." (İsra, 17/1)

Mescid-i Aksa sadece Eyüp Sultan ya da Süleymaniye camiileri gibi namaz kılınan bir mescid değildir. Bizzat peygamberimizin namaz kılmamızı ve ona sahip çıkmamızı bizlere teşvik ettiği bir sembol değerdir. Efendimiz ( a.s) şöyle buyurur: "Oraya (Mescidi Aksa'ya) gidin ve içinde namaz kılın." Eğer oraya gidemez ve içinde namaz kılamazsanız kandillerinde yakılmak üzere oraya zeytinyağı gönderin." (Ebu Davud, Kitabu's-Salat, 14) Kudüs peygamberler şehridir. Bereket  diyarıdır.

Mukaddes mekânlar yüce Allah’ın(cc) ve Hz Peygamberin(sav) açıkça ifade ettiği veya işaret ettiği bundan dolayı da kutsal kabul edilen mekânlardır.

Mukaddes mekân kavramını “içerisinde ibadet etme sevabının daha fazla olduğu yerler” olarak ele aldığımızda karşımıza üç mübarek mescid çıkmaktadır: Mescid-i Haram, Mescid-i Nebi ve Mescid-i Aksa. İlk iki mescid hac ve umre vesilesiyle sık sık ziyaret edilmekte, haklarında gerekli bilgi rahatlıkla alınabilmektedir. Mescid-i Aksa ise maalesef halkımız tarafından tam olarak tanınmamakta, hak ettiği değer yeterince verilmemektedir. Biz de ilk kıblemiz Mescid-i Aksa bilincini canlı tutmak, işgal altındaki bu topraklara ve orada yaşayan Müslümanlara sahip çıkmak, gerekli maddi ve manevi desteği sağlamak adına yola koyulan bir derneğiz. Hz Peygamber’in (sav) Burak’ı vardı ve onunla Mescid-i Aksa’ya ulaştı. Şunu iyi biliyoruz ki Mescid-i Aksa’nın esareti ümmetin büyük ayıbıdır. Sorumluluk hepimizindir ve yapılacak daha pek çok işimiz vardır. Kudüs Ümmetin ortak davasıdır.

Kudüs sürekli Yahudilerin zulmü ve sinsi planları ile dünya gündemine geliyor. Yeni zulüm olarak da Ezan yasağı başlatıldı. Kudüs'teki ezan yasağı hakkında bilgi verir misiniz?

Geçtiğimiz günlerde İsrail işgal devletinin parlamentosunda Kudüs'te ezanın gece 23.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında hoparlörle okunmasına yasak getiren tasarı kabul edilmişti. Bu tasarının yasalaşması ve uygulamaya konulması için iki oturumda daha kabul edilmesi gerekiyor. Bu tasarı işgal devletinin tüm dünya Müslümanlarına meydan okumasıdır.  Mescid-i Aksa'da ezan sesini istediğim zaman kısabilirim bu bize kalmış bir durumdur ve hiç kimse buna karışamaz demektir. İsrail İslam dünyasının tepkisini ve gücünü test ediyor. Ne acıdır ki ortaya İslam ümmetinin çaresizliği çıkıyor.

 

İnsan haklarını hiçe sayan kendilerinden olmayan herkesi düşman gören Siyonistler mazlum Müslümanlara başka hangi zulümleri uyguluyor?

Kudüs'te 322 bin Filistinli, 548 bin de yahudi yaşamaktadır. İşgal hala devam ediyor. Küdüs'te cuma namazı kılmak her an yasaklanabiliyor. Batı Şeria'dan Kudüs'e müslümanlar sokulmuyor. Filistinliler çeşitli bahanelerle şehirden sürgün ediliyor, topraklarına el konuluyor, evlerini yıkılıyor ve yeni ev yapmalarına izin verilmiyor. Müslümanlar için kiralık ev fiyatları bin dolardan başlıyor. Ekonomik hayat oldukça kötü durumda. Gözaltılar ve tutuklamalar hayatın bir parçası haline geldi.

 Kudüs için Türkiyeli Müslümanlar neler yapmalı?

Türkiyeli Müslümanlar öncelikle Kudüs'e sahip çıkmalı. Bilmeli ki Kudüs her Müslüman'ın ortak bir değeridir. Kudüs'ün özgürlüğü için dua etmeliler. Kudüs'te yaşayan ve Mescid-i Aksa'ya sahip çıkan kardeşlerine destek vermeliler. Çünkü onlar bizler adına orada ribat görevini yürütmektedirler.

Kudüs'e gitmeyi gündemine almalılar. Umreye bir kere giden her Müslüman ikinci kere tekrar umreye değil Mescid-i Aksa'ya gitmeyi düşünmelidir. İşgal devleti İsrail'e destek veren tüm firmaları boykot etmeli onlardan uzak durmalılar.

Kudüs'ü Türkiye'de nasıl insanların gündemine getirmeli?

Kudüs'e sahip çıkmak öncelikle dini bir sorumluluğumuz olduğu için din eğitimcilerine önemli görevler düşmektedir. Kudüs'ü halkın gündemine en etkin şekilde İmamlar, vaizler, Kur'an Kursu hocaları sokmalıdır. Öğretmenler derslerde onu anlatmalılar. Gazeteler ve televizyonlar Kudüs'ü unutturmamalıdırlar. Şu anda Akit gazetesinin yaptığı gibi Kudüs'teki her bir ihlal ve haksızlık gündeme taşınmalıdır. Kudüs'ün önemini anlatan kitaplar yazılmalı, konferanslar verilmeli, filimler çekilip tiyatrolar oynanmalıdır. Sosyal medyada paylaşımlar yapılarak Kudüs hep hatırda kalmalıdır.

Siz hayırlı bir çalışma başlatarak sadece Kudüs merkezli faaliyet yürütüyorsunuz. Dernek olarak Kudüs'le ilgili ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Burak Derneği altı yıldır Kudüs ve Mescid-i Aksa için çalışmalar yapmaktadır. Kudüs'ün önemini anlatmak adına seminerler, konferanslar, fotoğraf sergileri ve çeşitli etkinlikler düzenlemekteyiz. Burak Derneği'nde on beş günde bir Kudüs tarihi dersleri veriyoruz. Mescid-i Aksa'da daha fazla kardeşimizin namaz kılarak mescide sahip çıkmaları için otobüslerle Mescid-i Aksa'ya ücretsiz yolcu taşınması faaliyetine destek veriyoruz. Dernek olarak satın aldığımız otobüsümüzü kardeşlerimize hediye ettik. Kudüs'te yaşayan ve Mescid-i Aksa'ya bizler adına sahip çıkan 518 fakir aile tespit ettik. Bu ailelerin bir yıllık gıda ve giyim ihtiyaçlarını karşılamak adına tüm Türkiye'de bir yardım kampanyası başlattık. "AKSA" yazıp 9159'a mesaj atanlar Kudüs'teki kardeşlerine 5 lira yardımda bulunmuş oluyorlar. Çeşitli yerlerde kermesler açarak halkımızın katkılarını bölgeye ulaştırmaya devam ediyoruz.

Kudüs ve Mescid-i Aksa Müslümanların vazgeçilmez bir değeridir. Her Müslüman'ın Kudüs için yapması gereken bir şeyleri mutlaka vardır. Unutmayın siz yoksanız Mescid-i Aksa da yoktur.

 

Bilinç kazandırma amaçlı Kudüs’e seferler düzenlediğinizi biliyoruz. Bundan bahseder misiniz?

Kudüs ve üç mescide seferlerimiz var. Kudüslü rehberler eşliğinde iki ayda bir 4-5 günlük Kudüs ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Ziyarette Müslümanların otellerinde kalmak ve Müslüman esnaflardan alışveriş yapmak önemli bir hassasiyetimizdir. Burada Kudüslü ailelere ziyarette bulunup yardım ediyoruz. Burak Derneği, herkesi Kudüs’e götürüyor ve bunda herhangi bir şekilde kâr amacı gütmüyor. Türkiye’deki en uygun fiyatlarla Kudüs'e götürüyoruz.

Kudüs’te de çalışmalar yapıyoruz. Mescid-i Aksa'ya ücretsiz olarak Müslümanları taşıyan ve orada namaz kılanların sayısını arttırmayı hedefleyen Beyarık seferlerine destek veriyoruz. Tek amacımız İnsanlarımızın Kudüs’e giderek oranın dertleriyle dertlenmesi. Kudüs’ü yakından tanıyarak Kudüs davasına sahip çıkmasıdır.

Bu haber toplam 2105 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim