• İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C

Mehmet Doğan Nurettin Topçu ve Hareketini anlattı

Mehmet Doğan Nurettin Topçu ve Hareketini anlattı
İBB Kültür Daire Başkanlığı'yla, Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şubesince düzenlenen 7. Edebiyat Mevsimi, şair ve yazarların konuşmacı olduğu edebiyat dergileri konulu panelle başladı.

Dergilerin tarihsel ve kültürel bağlarının tartışıldığı oturumun ardından, etkinlik, Nurettin Topçu ve Hareket Dergisi başlıklı panelle devam etti.

YUSUF SAMİ KAMADAN – KUZEY HABER AJANSI

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şubesi tarafından düzenlenen 7. Edebiyat Mevsimi “Dergilerin Misyonu ve Geçmişten Bugüne Edebiyat Dergileri” başlıklı panelle başladı. Moderatörlüğünü şair ve yazar Hüseyin Akın’ın yaptığı ilk oturumda Beşir Ayvazoğlu, Ali Ural, Hüseyin Su ve Ali Haydar Haksal konuşmacı olarak yer aldı.

Günümüz edebiyat dergilerinin sorunları ve çözüm yollarına da değinilen oturumda Ali Haydar Haksal, tanzimat döneminden günümüze süreli dergilerin yayın politikalarını anlattı. Haksal konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bizim kültür ve düşünce hayatımızda dergilerin muhakkak birer çizgileri vardır. Sol düşüncenin diyelim ki Şinasi'yle başlayıp Namık Kemal'le devam eden Abdullah Cevdet, Zekeriyya Sertel, Sabiha Sertel, Nazım Hikmet bu sol düşüncenin bir izleyeni oluyor. Türkçü dergilerin de Türk Yurdu ile başlayan ve Töre'ye kadar gelen bir dergi izleri var. Onlar bir kesintiye uğradılar. Türkçü düşüncenin edebiyat ve fikir dergisi yok diyebiliriz. Diğer taraftan Hareket Dergisi bugün Dergah Dergisi'yle devam ediyor. Türk Edebiyatı Dergisi bugün Hisar Dergisi'nin bir devamı olarak kabul edilebilir.”


ZOR GÜNLERDE MUHALİF YAYIN YAPTI

Panelin konuşmacılarından yazar Ali Ural ise edebiyatın okul olma özelliğine dikkat çekti. Program Mahmut Bıyıklı’nın oturum yöneticisi ve Mehmet Doğan’ın konuşmacı olduğu özel bir oturumla devam etti. Oturum konusuysa Nurettin Topçu ve Hareket Dergisi’ydi. Oturumda konuşan Mehmet Doğan şunları söyledi:

“Hareket Dergisi 1939 yılının Şubat ayında yayınlanmıştır, Nurettin Topçu tarafından. Bunu boşuna söylemiyoruz. Çünkü 1925 yılından sonra Türkiye'de muhalif yayın çıkarmak imkansız hale getirildi, takrir-i sükun kanunuyla önce. Sonra harf inkılabı oldu, dergi ve gazetelerin çoğu kapandı. Ancak devletin destekledikleri, yüzde on iki civarında yayın hayatına devam edebildi ve 1939'da ilk defa Nurettin Topçu muhalif bir fikir dergisi çıkardı, bunun adı da Hareket idi.

Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi’ndeki 7. Edebiyat Mevsimi farklı konu başlıklarında paneller ve dinletilerle 24 Ekim’e kadar sürecek devam edecek. 

Kaynak: Son Devir

Bu haber toplam 2584 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim