• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Mensur Akgün: İran saldırısının düşündürdükleri

Mensur Akgün: İran saldırısının düşündürdükleri
İran, 1 Nisan’da Şam’daki diplomatik temsilciliğine yapılan ve üst düzey askerlerinin ölümüne yol açan İsrail saldırısına beklenen karşılığı 12 gün sonra verdi, sayıları toplamda 300’ü bulan insansız hava aracını, balistik ve seyir füzesini kendi ana karası ve dendiğine göre vekillerinin kontrolü altında bulunan yerlerden İsrail’e yönlendirdi. Ancak hemen hiç biri hedefine ulaşamadı.

Bazıları müttefikleri Amerika, İngiltere ve Fransa tarafından imha edildi, bir kısmı Ürdün hava kuvvetleri tarafından vuruldu. İsrail’e ulaşmayı başaranlarsa İsrail’in geliştirdiği ya da bir şekilde aldığı hava savunma sistemleriyle yok edildi. İsrailli yetkililer İran hava saldırısından doğan tek insani zayiatın çöle düşen parçalardan yaralanan Bedevi kökenli bir kız olduğunu açıkladı.

İran belki duygusal olarak rahatladı, kırılan ulusal onurunu biraz onardı ama askeri ve siyasi açıdan bakıldığında başarısız oldu. İkinci ve üçüncü vuruş kapasitelerine sahip bulunduğuna şüphe olmamakla birlikte, elindeki önemli bir kaynağı tüketti, askeri ve teknolojik zafiyetlerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Üstelik de saldırısı arzu edeceği siyasi sonuçlara yol açmadı.

Tam tersine İsrail’e hem Gazze’yi unutturma, hem de Kongre’de sıkışan ABD yardım paketinin çıkmasını sağlama imkanı tanıdı. Saldırısıyla Gazze’deki insan kıyımı dünya gündeminin daha alt sıralarına düştü. Filistin sorununun İsrail’in istediği şekilde çözümü artık çok daha kolay hale geldi. Ayrıca başarısızlığı İsrail’i daha sert tepki vermek için bariz bir şekilde cesaretlendirdi.

Devamı: https://www.karar.com/yazarlar/mensur-akgun/iran-saldirisinin-dusundurdukleri-1599596

Bu haber toplam 156 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim