• İstanbul 11 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 11 °C
  • Konya 3 °C
  • Sakarya 10 °C
  • Şanlıurfa 16 °C
  • Trabzon 12 °C
  • Gaziantep 9 °C
  • Bolu 5 °C
  • Bursa 9 °C

Mustafa Toprak’ın Yorgun Merdiven Kitabı Çıktı

Mustafa Toprak’ın Yorgun Merdiven Kitabı Çıktı

Mustafa Toprak’ın Yorgun Merdiven adlı deneme kitabı İzdiham Yayınları’ndan çıktı. 64 sayfadan oluşan deneme kitabında Toprak’ın hayatı gözlemlerken bize sunduğu ayrıntılarla karşılacaksınız.

Yirmi beş denemeden oluşan Yorgun Merdiven’den bir bölümü aşağıda okuyabilirsiniz.

 

YORULMUŞ SORUDA ANLAM

Çorap ile borç arasında nasıl bağ olduğunu çözebilmek için içinizin sökülmüş köşelerini yamamanız gerekir. Ansızın çarpan görüntülerin kıyısında kendinize anlatmak için küskünce dururken, toparlanan tüm gerçekler sesini ortama yaymaya başlar. Kaçılan bilinmezlikler ortamların en işlek dakikalarını hesap eder ve çarpacağı insanın kulaklarından başlar hamleye.

Otobüse binmek gündelik pratiklerimin yavaşlamış şekli olsa da vazgeçemediğim bir yolculuk biçimi. Gideceğim mesafeler genelde uzun olmamasına rağmen duyduklarım bazen hayata karşı yolumu uzatıyor. Bugün yine bir yaşantının borcunda yolculuğa denk geldim otobüste. Ellerine almayı düşündüğü çorapları daha fazla taşıyabilmek için kucağına da doldurmuş bir adam, çalan telefonuna cevap vermek niyetiyle zar zor cebinden telefonu çıkardı. Ses tonunda sakinlik ile yoksulluk arasındaki kibarlık vardı. Zira karşıda borcunu isteyen birisine yokluk halinde takınılacak tek tavır kibarlıktı. Bakmayın siz zenginler kibar olur dendiğine, en kibarlar borçlu yoksullardır. İşte cümlelerin gelişinden de belli olduğu üzere arayan kişi, ondan borcunu ödemesini istiyordu. Sıkıldığı her halinden belli olan otuzlu yaşlardaki bu adamın yapacağı hamleyi heyecanla bekliyordum, ne diyecek de olayın en sakin köşesinden çıkıverecek diye.

Adam elinden başlayıp kucağına kadar taşmış olan çorapların bir kısmını yerdeki tıka basa çorap dolu çantasının üstüne bıraktı ve: “Ah ablacım şimdi siz tam olmayan zamanımda arıyorsunuz, geçen gün Serpil Hanımın telefonunu aradım iki defa, cevap vermedi. Param vardı ödeme yapacaktım.” Biraz içim serinledi çıkış yolu bulunmuş gibiydi fakat karşıdaki kişi cevvalliğinden bir şey kaybetmeyenlerdendi. Bir hamle daha yaptı, hamlesini çorapçının cevabından çıkartıyordum. Israrcıydı, çoraptan çıkacak ne kadar para varsa onu son zerresine kadar almaya and içmiş gibiydi. Bizim çorapçı abi ses tonundaki nezaketin seviyesini her geçen dakika artırıyordu. 

Devamı: http://www.izdiham.com/mustafa-toprakin-yorgun-merdiven-kitabi-cikti/

Bu haber toplam 1309 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim