• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Mustafa Uçurum:Ağustos 2022 dergilerine genel bir bakış-1

Mustafa Uçurum:Ağustos 2022 dergilerine genel bir bakış-1
Edebiyat Ortamı, Sayı 8787. sayısına Mevlana İdris’ten bir şiirle giriş yapıyor Edebiyat Ortamı dergisi.

“Bir ateşe düşmekmiş yaşamak bildim
Bütün kervanlar göçtü yükleri bendim” diye bitiyor şiir. Rahmet dileklerimizi bir kez daha sunuyoruz değerli abimiz için.

Derginin giriş yazısından;

Andırın’ın güzellerinden Mevlânâ İdris Zengin asıl yurduna gitti. Nisan için de pek iyi söylenmez: “Nisan ayların en zâlimidir.” Ama haziran -hikmetinden sual olunmaz- pek çok -özellikle Kahramanmaraşlı- şair açısından hazan mevsimine dönüştü. Hepsinin ruhları şâd olsun.

 

Yeni Çocuk Algısı ve Dijital Çağda Çocuk

Ne kadar çok duymaya başladık dijital çağ ve çocuk kavramlarını. Artık birlikte kullanılarak dijital çağda çocuk olmak gibi bir güncel deyimden bile söz edebiliriz. Ortaya çıkan her farklı bakış açısını dijital çağın üzerine yükleyerek bir çeşit olup bitenden sıyrılma bahanesi de diyebiliriz buna. Her şeyin değiştiği gibi çocukların da bundan nasibini alması kaçınılmazdı. Elbette olan oldu.

Mustafa Ruhi Şirin, çocuklarla birkaç kuşaktır birlikte adım atan çok kıymetli bir isim. Günümüzde çocuklardaki değişimi en net gören isimlerin başında geliyor Şirin. Çünkü kendini tam anlamıyla çocuklara adamış bir koca yürekli çocuktur Mustafa Ruhi Şirin. Yeni Çocuk Algısı ve Dijital Çağda Çocuk yazısını eğitimcilerin, annelerin, babaların mutlaka okunmasında fayda var.

“Her çocuğun zekâ ve yeteneğinin farklı olması nedeniyle gelişmesi de farklıdır. Çocukla iletişimin anahtarı çocuk dilidir. Çocukluk zamanı ne geçmişe ne de geleceğe aittir. Çocukluğun yüzü geleceğe dönük olsa da yaşadığı zaman hep ‘şimdiki zaman’dır. Çocuk geçmişle ilgilenmez, ‘şimdiki zamanı’ yaşayarak kozasını örer.”

“Dünyanın bütün çocuklarının doğaları aynı, algıları ise farklıdır. Ceninde bebeği, bebekte çocuğu, çocukta insanı, insanda insanı görebilmek insanlığın özüne ulaştırabilir insanlığı. Walter Benjamin’in belirttiği gibi, “çocuğun algı dünyası her yerde eski kuşağın izleriyle” doludur. Tarih boyunca yetişkinlerin, toplumların ve ülkelerin çocuk algıları da farklıdır. Buna rağmen çocuğun ertelenmiş olması ve çocuğun çocuk değil küçük kabul edilmesi en belirgin ortak özelliktir. Dünyanın yetişkinlere ait olduğu algısına dayalı bu egemen çocuk anlayışı bugün de sürüp gitmektedir.”

“Modern çağ çocuksu kalmayı seçmişti: Kapitalist vahşi dünya dijital medyalar aracılığıyla dünyayı çocuksulaştırdıkça bir yandan yetişkinlerin, öte yandan ise çocukluğun metafizik boyutunu dikkate almadığı gibi, çocuk maneviyatı ile çocuk aklının birlikte çiçekleneceği ortamı da ortadan kaldırmış oldu. Bu aşamada soracağımız ilk büyük soru şu olabilir: İnsanlık, kalbini ve aklını birleştirerek çocuk yüzlü devrimler için savunma hattı kurabilecek mi?”

Hasan Mercan’a Dair

Edebiyat Ortamı, her sayı ele aldığı bir isim üzerine mini bir dosya hazırlıyor. Bu sayıda Kosovalı şair Hasan Mercan konuk olmuş dergiye. Şairin; “Ben bugün Prizren’deyim.” şiiri ile başlayan bölüm iki yazı ile devam ediyor.

Mikâil Türker Bal, şairin biyografisini hazırlamış. Ben yazının giriş bölümünü buraya alıyorum.

“Ruhu olan şehirlerin en yücelerinden Prizren’de Sinan Paşa Camisi’nin önündeyim. Şadırvan meydanına yürüdüm. Meydana adını veren çeşme her zaman ki dinginliği ile durmadan akmaya devam ediyordu. Taş Köprü’den karşıya geçerken gayri ihtiyari her zaman yaptığım gibi köprünün yarısına kadar yürürken sağ tarafımda kalan kaleye ve Sinan Paşa’ya, diğer yarısında ise sol tarafıma Paştrik Dağı’na doğru bakarak, adeta hepsini selamlayarak karşı tarafa geçtim. Yolun karşısında Saraçhane meydanına girerek, tekkenin önünden geçip biraz yürüdükten sonra sola aşağıya doğru kıvrılan sokağa girerek Yeni Mahalle’ye doğru yürüdüm. Bu eski Prizren mahallesindeki eski evleri izleye izleye yürüyerek Kör Ağa Camisi’ne kadar geldim. İşte aradığım yer tam da bu sokaktı. Kör Ağa Sokağı… Sokağı buldum ama aradığım kişi bu diyardan göç edeli yıllar olmuştu. Kosova Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden Hasan Mercan’ın izinden geldim bu sokağa. Çocukluğunun geçtiği bu sokakta yaşadığı anıları onun öykülerinin ana konuları idi. Bize öykü, ona anı olan zor günlerini hiç çekinmeden, eğmeden, bükmeden okurları ile paylaşmıştı kitaplarında.”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/agustos-2022-dergilerine-genel-bir-bakis-1-makale,2620.html

Bu haber toplam 335 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim