• İstanbul 17 °C
  • Ankara 13 °C

Mustafa Uslu: Öldükten Sonra Değerli Olmak

Mustafa Uslu: Öldükten Sonra Değerli Olmak
Herhangi bir dargınlık sebebiyle görüşüp konuşmadığı, gıyabında sövüp saydığı, fırsat bulsa bir kaşık suda boğmak istediği yakınının (kardeş bile olabilir) öldüğünü duyan adam; koşar adım gidip cenaze namazına iştirak ediyor.

 “Nasıl bilirdiniz?” sorusunu “İyi bilirdik.” diye cevaplıyor. Tabuta omuz veriyor. Hatta hızını alamayıp mezara indiriyor. Geride kalanların hâlini hatırını sorup dil ucuyla olsa da “Bir ihtiyacınız olursa…” diyor. “Rahmetli” diye başlayan cümlelerle yâd etmekten geri kalmıyor. Aynı durum, komşu veya başka tanıdıklar için de geçerli.

Köylü-şehirli, zengin-fakir, az inanan-çok inanan, az tahsilli-çok tahsilli, makamlı-makamsız fark etmiyor; genel durum bundan ibaret. İstisnaları var mıdır? Ebette vardır.

Hayatta iken hâlini hatırını sormadığımız, derdine çare olmadığımız, gönlümüze sığdıramadığımız, varlığını hissetmediğimiz, hissetsek de yok saydığımız veya incittiğimiz kimseleri -ne hikmetse- ölümlerinden sonra yere göğe sığdıramıyoruz. Yaptığımız övgüler say say bitmiyor: Badem gözlüydü, sırma saçlıydı, inci dişliydi, hoş gülüşlüydü…

Halk arasında bu böyledir de diğer mahallelerde nasıldır?

Özellikle şair, yazar, çizer, sanat erbabı için bir “övgü” geleneğimiz vardır bizim. Ne zaman? Ölümlerinden sonra. “Velut (verimli) bir yazardı, çok duygulu şiirleri vardı, kalemi güçlüydü, çizgisi harikaydı, inanmış bir adamdı, inandığı gibi yaşayandı, kahramandı, yiğitti, samimiydi, gayretliydi, sesimizdi, soluğumuzdu, işiten kulağımız gören gözümüzdü…” Daha neler neler. Şimdilik hatırıma gelenler.
 
Bu haber toplam 183 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim