• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü sahibi Sevinç Çokum: Bu ödül bizi yine karşılaştırdı

Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü sahibi Sevinç Çokum: Bu ödül bizi yine karşılaştırdı
Bu yıl Hikaye-Roman Ödülü'nü alan Sevinç Çokum, “Edebiyatın hünerli ustası Necip Fazıl, adına böylesi bir ödülün gerçekleştirilmesini elbette hak etmişti. Bu ödül sayesinde onunla yeniden karşılaşmış gibi oldum” dedi.
- BEDİR ACAR

Sevinç Çokum… Romanları, hikayeleri, senaryo ve radyofonik eserleriyle Türk edebiyatının en verimli kalemlerinden. Necip Fazıl Hikaye-Roman Ödülü’ne layık görülen usta yazar için, M. Fatih Andı, Hicabi Kırlangıç, Turan Karataş, Necip Tosun ve Ahmet Murat Özel’den oluşan Jüri Heyeti, gerekçeli kararında şu görüşlere yer verdi: “İnsan ile eşya arasındaki ilişkileri, değişimin yarattığı açmazları, kaybedilen güzellikleri derinlikli psikolojik, sosyolojik tahliller ve dil yetkinliği ile eserlerine yansıtması nedeniyle Necip Fazıl Hikâye-Roman Ödülü’ne layık görülmüştür.”

Edebiyatımızın incelikli yazarıyla ödülü ve Necip Fazıl’ı konuştuk.

O ÇİLENİN ADAMI

Necip Fazıl ismiyle ilk karşılaşmanız nasıl oldu?

Necip Fazıl’ın adını daha çocukken öncelikle radyodan, şiir defterleri tutan ablalarım ve onların arkadaşlarından, babamdan, sokaklardan, gazete dağıtıcılarından işitirdim. Ankara ve İstanbul Radyoları adeta bir mektep gibiydi.

Sizi en çok etkileyen tarafı neydi?

Necip Fazıl Kısakürek bilinen ve insanda sert bir rüzgar etkisi ve sersemliği bırakan, Bâbıâli’de ağırlıklı sözü geçer bir isimdi. Şimdi çizebiliyorum bu resmi, o zamanlar çocuktum işte. Fakat gizemli bir yanı da vardı; onu efsane kişiliğine büründüren hitabeti, şiirlerindeki hercümerc, altüst edicilik, dinleyenlerin yüzüne tokat gibi inen teatral ses tonu… Oysa o çilenin adamı. Şaşırtan bu; tahtında olsa da, kaybetmiş, kazanmış, savurmuş hayatını; girdapların içine yuvarlanmış, yalnızlık perdesinin ardındaki sanatkâr hakikati arıyor..

İlk okuduğunuz kitabı hangisi?

Lise ve fakülte yıllarımızda çoğumuz onu Kaldırımlar’la tanıdık. Şimdi değerlendirdiğimde o, kaldırımda yürüyen boşluklar içinde yalnızlıkları giyinmiş adam bana bugünün ‘Yeraltı Edebiyatı’nı çağrıştırıyor.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/kultur-sanat/necip-fazil-hikaye-roman-odulu-sahibi-sevinc-cokum-bu-odul-bizi-yine-karsilastirdi/haber-1131768

Bu haber toplam 694 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim