• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Özlem Coşan: Orta Doğu’da domino günleri

Özlem Coşan: Orta Doğu’da domino günleri
7 Ekim sürecinin en başlarında saldırgan tavrını açıkça ortaya koyan Binyamin Netanyahu, tüm dünyaya gözdağı vermeye kalkan küstahlığını ‘gerekirse tüm Orta Doğu’yu ateşe vermekten çekinmem’ diyerek açıkça deklare etmişti.

Bunda bölge ülkelerine rest çekme hamlesinin yanında, coğrafyayı jeopolitik bakımdan ABD ortaklığında yeniden dizayn etmenin gayreti olduğu açıktı. Kaldı ki ABD, ucu kendi bekasına uzanacak böylesi bir şuursuzluğun bedelini ödeyebilecek bir süper güç olmaktan uzakta. Kimi çevreler bu salvonun üçüncü dünya savaşına sebep olacak bir krizin fitili olduğunu sıkça dile getirdiler. İsrail’in öngörülemezliği bir yana, kendi konjonktürü bakımından buna yeltenemeyeceğini de biliyoruz. Neticede havlayan köpek ısırmaz.

Geçtiğimiz günlerde İran, Şam saldırısına yönelik İsrail’e misilleme bir saldırıda bulundu. Bu hamle, İran'ın İsrail topraklarına yaptığı ilk doğrudan askerî saldırıydı. Operasyon, İsrail'in bu ayın başlarında Suriye'deki İran konsolosluk binasına düzenlediği ve aralarında iki üst düzey komutanın da bulunduğu yedi İran Devrim Muhafızları subayının ölümüne neden olan saldırıya yanıt olarak gerçekleştirildi.

Tahran, geçtiğimiz cumartesi gecesi İsrail'e yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatarak 300'den fazla insansız hava aracı ve füze fırlattı ancak bunların çoğu engellendi. İran’ın İsrail operasyonu, dostlar alışverişte görsün aymazlığından öteye geçmedi.

İsrailli askerî yetkililere göre İsrail'e yaklaşık 170 insansız hava aracı, 30 seyir füzesi ve 120 balistik füze fırlatıldı. İran’ın gönderdiği yaklaşık 200 dron ve füze, ABD ve İngiliz hava kuvvetleri tarafından henüz İsrail hava sahasına girmeden imha edildi. İsrail savunma çevreleri, İran’ın misillemesinde sadece İsrail’in güneyinde yer alan bir askerî üste tahribat olduğu ve bir askerin yaralandığı bilgisini geçti. Yapılan açıklamada, az sayıdaki balistik füzenin İsrail'in savunmasını aşarak güney İsrail'deki Nevatim Hava Üssü’ne isabet ettiği, bunun da tesiste hafif hasara yol açtığı ancak üssün hâlâ çalışır durumda olduğu belirtildi.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/orta-doguda-domino-gunleri

Bu haber toplam 126 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim