• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Şairler Geçidi: Ali K. Metin ile Konuştuk

Şairler Geçidi: Ali K. Metin ile Konuştuk
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?Şair, yazar, eleştirmen. Bir düşünce adamı olmanın çabasını da verdim, veriyorum.

Ama bizi biz yapan veya tarif eden şeyler bunlardan ibaret değil. Mizacımız belki de her şeyimizdir. Şerefine ve onuruna sahip çıkmayı insanın en kıymetli vasfı olarak görüyorum. Alt gelir grubundaki sıradan insanların yalakalığa prim vermeyen onurlu hallerine şahit olmak beni inanılmaz mutlu eder, içimden o insanları sarılıp öpesim gelir. Onlara içten içe büyük bir saygı duyarım. Bu duygu halini bir başkasında fark ettiğimde onunla bir kardeş olduğumuzu düşünürüm. Yalakalıktan ve kibirden her zaman nefret etmişimdir. Hayatımda da şiirimde de bu nefretin büyük yeri vardır. Sakın ha kendimi bunlardan müstağni bir yere koymak istediğim sanılmasın. Bu anlamda defosuz biri değilim. Ama çirkinlik nedir diye sorarsanız en başta söyleyeceklerim bunlar olur. Empati hayatımın mihenk taşlarından biridir. Bu yüzden yoksullara, kader mahkumlarına, mazlumlara, madunlara yönelik en ufak bir kabalığı affedemem. Her şeye rağmen çirkinliklerin bir sonuç olduğunun farkındayım. O yüzden dünyanın bir devrime ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Dahası uzun bir geleceğin ardından bir gün devrimin geleceğini de tahmin ediyorum. Belki pat diyerek değil ama uzun, sancılı bir dönüşüm halinde gelecektir.

Şiir yazma biçiminizi anlatır mısınız? Şiirin mutfağı sizde nasıldır?

Yazma biçimim şiirden şiire değişiyor. Bazen bir iki oturuşta, bazen gün gün ilerleyerek, değiştirerek. Fakat şiiri aramadan ilham dediğimiz şey bana pek öyle kolay gelmez. Şiiri yaşadığım dünya ve insanlık durumları içinde nerede bulabileceğime bakmam, kendi gerçekliğimle hangi bağları kurabileceğime dair bir sezgiyi mutlaka şiir tekilinde göstermem gerekiyor. Ardından her şiir, kendi içinde yol işaretlerini vermeye başlıyor. Bazen gece uykuya yattığımda mısraların ark arkaya geldiği, bunların pek çoğunun maalesef tembellik yaparak güme gittiği olur. Yollarda şiiri zihnimden yazmaya devam ettiğim de olmuştur. Ama mutfak daha çok bir oda ve yalnızlıktır. Bir de seyahat ve tatillerim sırasında şiir yazamadığımı itiraf etmeliyim. Yazı yazıyor ama şiir yazamıyorum.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sairler-gecidi-ali-k-metin-ile-konustuk-k5013.html

Bu haber toplam 338 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim