• İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Şairler Geçidi: Behçet Gülenay ile Konuştuk

Şairler Geçidi: Behçet Gülenay ile Konuştuk
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?Karanlık dünya koridorlarında şiirin ve düşüncenin aydınlığını ayna kılma yolunda, yola revan olmak için uyanışımıza aralanan kapının anahtarını çevirmeye gayret eden bir mürekkep işçisiyim.

Şiir yazma biçiminizi anlatır mısınız? Şiirin mutfağı sizde nasıldır?

Bir şairin kimliği yazdığı şiirlerin vücud bulmuş hâlidir. Ete kemiğe bürünmüş bir şiirin karakterini tüm incelikleriyle ortaya koyan ise mutfak kısmıdır diye düşünüyorum. Mutfak kısmı bende dağınık, uzun, çetin ve yorucu olur genelde. Masa başı kolaycılığı ve anlık yazılmış şiirlerin karakter sorunu var diye düşünüyorum. Kalıcılığa sırtını dayamak istiyorsa bir şair, mutfağın sıcaklığını ve mürekkebinin ayarını en hassas terazi olan kalbin kefesinde tartmalıdır. Hayatın mükemmel dengesinin bir ucundan yakalamak için böylesine hassas terazisinin kefelerinde en değerli zamanlarımı geçiriyorum.

Günümüz şiirlerinin sorunları nelerdir? Çözüm ne olabilir? Şiirimizin bugünkü durumu hakkında neler dersiniz?

Sorunlardan ve bulanık iklimlerden kaçan, yanlış olana karşı reddiye-i duruş sergileyemeyen, bir şeyden bahsetmeyen, popüler kültür tarafından boğazlanan özsüz şiirler türedi. Yani kısacası bir bilinç ve şuur eksikliğ var günümüz şiirlerinde.

Üstad Sezai Karakoç; "Şâir, felâkete uğrayan milletini ayağa kaldırmak için başını yükselten, toplum minberine çıkan kahramandır. Umutlandırandır, muştular saçandır. Şâir, milletinin sözcüsü, yorumcusu ve gerekirse yol göstericisidir. Milletinin kalbidir. Atan nabzı, çarpan yüreğidir. O, milletine kafasıyla, gönlüyle ve ruhuyla yapışıktır." diyor.

Çözüm üstadın açtığı pencerededir. Lakin gününümzde yaşadığı çağın vicdanı ve tanığı olan şiiri idrak biçimi, bir tür şuur ediş, bir keşif olarak gören kaç şair var?

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sairler-gecidi-behcet-gulenay-ile-konustuk-k4850.html

Bu haber toplam 403 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim