• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Şairler Geçidi: Şadi Oğuzhan ile Konuştuk

Şairler Geçidi: Şadi Oğuzhan ile Konuştuk
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?Bence bir şairi/yazarı ortaya koyduğu metinlerle tanımlamak daha doğru olur. Bunu da yapması gereken, metinlerin asıl muhatabı olan okurlardır.

Şiir yazma biçiminizi anlatır mısınız? Şiirin mutfağı sizde nasıldır?

Alışkanlık haline getirdiğim bir yazma biçimim olduğunu söyleyemem. Her an, her yerde başlayan yazma süreci; evde, masa başında word dosyasına aktarmakla somutlaşır ama bundan sonrası oldukça uzun sürer. Tamamlanması demek istiyorum.

Günümüz şiirlerinin sorunları nelerdir? Çözüm ne olabilir? Şiirimizin bugünkü durumu hakkında neler dersiniz?

Günümüz şiirlerinin sorunundan söz etmeden önce, günümüz insanının, günümüz şairinin sorunlarından bahsetmek gerekir. Tanpınar 1932'de yayımlaıdğı bir makalesinde şöyle demiş: …''Asrımıza mahsus bir nevi rahatsızlık vardır ki, etrafımızdaki havayı şiir için müsait bir iklim olmaktan çıkarıyor. Hareketin lüzumuna ve hatta esas olduğuna inanılan bir devirde yaşamak ve bunu iyice bilmekten gelen bir endişe ve rahatsızlık, bizzat sanatkârın da kendisine ve sanatına olan imanını sarsıyor.

Bu acaip psikolojinin başında, asrımızın istisnai kıyınetine kendimizin de inanmış olmamız geliyor, daha doğrusu zamanımız, meseleleri o büyüklüğü ve ehemmiyetiyle bizi buna mecbur ediyor. Bir taraftan teknik terakkiler ve hayatî itiyatlarımızı altüst eden icatlar, diğer taraftan insanlığın istikbali şu veya bu şekilde halline bağlı görünen birtakım hayatî problemlerin mevcudiyeti, bunların etrafında birikmiş zihniyetilerin birbirine karşı açtığı amansız mücadele ve nihayet hayatın en ufak bir gaflet anımızı bile affetmez gibi görünen o şedit akışı, sanatı kendi çerçevesi içinde adeta lüzumsuz bir hâle koyar gibi olmuştur.''

Çözüm nedir? Çözüm şu: Şair bu şiddetli hareket ve akışa karşı sükûnetini koruyabilirse, etrafın ilgisizliğine karşı kendini kabul ettirmek ve yararlı bir şey yaptığını kanıtlamak için didinmeye kalkmazsa yani bu hareketlilik karmaşasına kendini kaptırmadan şaheserler üretmeye devam edebilirse, yarının az sayıda da olsa örnek gösterilebilecek isimleri arasında yer alabilir. Ama burada, üretilen metinlerin şahesere kıvamında olması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek gerek. Oldubittiye getirilmiş, özensiz ve derme çatma metinlerin böyle bir savaş meydanında ne kadar cılız ve güçsüz duracağı aşikâr.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sairler-gecidi-sadi-oguzhan-ile-konustuk-k5121.html

Bu haber toplam 546 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim