• İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C

Şairler Geçidi: V.B. Bayrıl ile Konuştuk

Şairler Geçidi: V.B. Bayrıl ile Konuştuk

Kendinizi nasıl tanımlarsınız?

Şair ve bahçevan.

Şiir yazma biçiminizi anlatır mısınız? Şiirin mutfağı sizde nasıldır?

Anlatmam. Yakında nasıl şiir yazdığımı ilk elden anlatan ve gösteren bir kitap çıkacak. Adı: Ora & Labora... Orada okuyabilir merak edenler.

Günümüz şiirlerinin sorunları nelerdir? Çözüm ne olabilir? Şiirimizin bugünkü durumu hakkında neler dersiniz?

Günümüz şiirinde bir "sorun" olduğunu sanmıyorum. Ağzı olan konuşuyor, klavyesi olan yazıyor, sosyal medyası olan paylaşıyor, parası olan kitap bastırıyor. Böylece herkes mutlu oluyor.

Dergi takip ediyor musunuz? Hangi dergilerde yazdınız/yazıyorsunuz? Dergilerdeki şiirler üzerine neler söylersiniz?

Hayır, dergileri takip etmiyorum. Yeni de değil, neredeyse yirmi-yirmibeş yıldır. Beni ilgilendiren, bekleme heyecanı yaratan bir dergiyle (yani Est&Non'dan sonra) karşılaşmayalı epey oldu. Çok fazla dergide yazdım mı? Bilmiyorum, emin değilim, belki. Bkz. Elmas Bir Sıkıntı, Halil Cin, Klaros Yayınları, 2021, Bibliyografya kısmı. Yazdığım dergiler ve yazıların neredeyse tümü orada yer alıyor... Altı sayfa tutarında ve 105 başlık...

img-20220614-wa0012

Hikâye / öykü türü günümüzün popüler edebiyat türleri arasında. Şiire ilginin az olduğunu düşünüyor musunuz? Evet ise neden?

Şiire ilgi her zaman küçük ve kararlı bir grubun alanında olmuştur. Paz'ın o güzelim deyişiyle "ucu bucağı olmayan azınlık"... Şiiri, şiir kitaplarını hep bunlar okumuştur, okurlar. O nedenle popüler olma gibi bir durum ne şiirin, ne şairin - elbette gerçek şairin- umurunda olmaz... Şiir ilgi talep etmez. Karşılaştığınızda sizi şok eder, nakavt eder, geçer.

Şiir sadece bireysel bir düşünüşün eseri mi yoksa toplumsal olay ve olgular da aynı oranda etkili midir?

Ressamların güzel bir lafı vardır. Şöyle derler, "resim diye bir şey yoktur, ressamlar vardır". Aynı durum şiir için de geçerlidir. Şair yoksa şiir de yoktur. Toplum şaire düşmandır, aynı zamanda şair de - eğer gerçek bir şair ise- toplumdan nefret eder, hatta tiksinir. Toplumla buluşacağı tek yer yevm'ül firak'tır.

 

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sairler-gecidi-vb-bayril-ile-konustuk-k4839.html

Bu haber toplam 408 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim