• İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C

Şairler Geçidi: Volkan Tatar ile Konuştuk

Şairler Geçidi: Volkan Tatar ile Konuştuk
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?İlgi alanlarım dolayısıyla felsefeci ve şair olarak tanımlarım. Onun dışında kendini arayan biri olarak henüz bilmiş değilim.

Şiir yazma biçiminizi anlatır mısınız? Şiirin mutfağı sizde nasıldır?

İlk önce bir şeyi problem (sorun) edinip sonra onun üzerine refleksiyon (derin düşünme, tefekkür) ile yoğunlaşırım. Bu yoğunlaşma ile çalışma masama oturup şiir yazmaya hiç kalkışmadım. Tecrübelerim şiirin kendisi söyleten-yazdıran bir şey olduğunu bana öğrettti. Şu var ki bana ulaşan ve şiirsellik taşıyan kelimeleri- cümleleri eleyerek, eleğin üzerinde kalanlardan şiirimin iskeletini, gövdesini, yapısını, dizilişini ve anlamını sırasıyla oluştururum. Şiir bir yerlerden gelereBenim şiirlerim bende ilk önce yuvalanır ve sonrasında gerek duygu bilgilerim gerekse rasyonalitem ile senteze kavuşup ortaya çıkar. Gerçek bir şaire gelen şiir aynı zamanda saf, temiz ve arınık bir ruha gelmektedir. Bu dururm bende böyledir. Bunun yegâne sebebi ise şiririn hakikatle doğrudan bir tür ilişkisinin olmasıdır. Şiirin mutfağı bende kısaca böyledir.

Günümüz şiirlerinin sorunları nelerdir? Çözüm ne olabilir? Şiirimizin bugünkü durumu hakkında neler dersiniz?

Bana göre günümüz şiirlerinin en büyük sorunu şiir olmayışıdır. Bunun nedeni ise şudur: Bir şair estetik zevklerden, arı duygulardan, insanlığın dolayısıyla dünyanın problemlerinden kendini soyutlayarak-azade kılarak ve hiçbir biçimde hakikatle, insanla, tabiatla, canlı-cansız varlıklarla gönüllü ve istekli bir ilişki kurmadan adına şiir denilen şeyi yazabiliyorsa ve bunu birilerine şiir diye yutturmaya çalışıyorsa, kusura bakmasınlar ben yutmayanlardanım. Benim için bu büyük bir sorundur. Çözümü ise yukarıda belirtmiş olduğum şeyin tersini yapmaktır. Bu durum elbetteki zor ve çileli bir yola talib olmak demektir. İkinci sorun ise şiirde kullanılan sembolizmin, metaforların, mitsel figürlerin, kelime ve kavramların, söz dizimlerinin yetersizliği ve güdüklüğüdür. Bunun temel sebebi ise düşünülenin üzerine düşünmekten kaçınma ve yazının yalnızlık gerektiren bir şey olduğunun henüz farkında olmamaktır.

Dergi takip ediyor musunuz? Hangi dergilerde yazdınız/yazıyorsunuz? Dergilerdeki şiirler üzerine neler söylersiniz?

Herhangi bir dergiyi takip etmiyorum. Dolayısıyla dergilerdeki şiirler hakkında bir şey diyemem.

Hikâye / öykü türü günümüzün popüler edebiyat türleri arasında. Şiire ilginin az olduğunu düşünüyor musunuz? Evet ise neden?

Şiire gösterilen ilgi ebetteki az. Bunun temel sebebi insanlar arasındaki ilişkilerin gönül ilişkisi olmaktan çıkıp daha pragmatik, utiliteryan ve haz boyutuna geçmesinden ötürüdür.

Devamı: https://www.kitaphaber.com.tr/sairler-gecidi-volkan-tatar-ile-konustuk-k5231.html

Bu haber toplam 404 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim