• İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C

Türkiye Yazarlar Birliği “Kültür Kervanı” Anadolu Yollarında

Türkiye Yazarlar Birliği “Kültür Kervanı” Anadolu Yollarında
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 35.

Mühendislik Fakültesi Konferans salonunda saat 14.00’te gerçekleştirilen Aksaray Kültür Programı, Rektör Bey’in açış konuşmasıyla başladı. Akademisyenler ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdikleri programda konuşan Rektör Acar, üniversite hakkında kısa bilgiler vererek ‘amaçlarının Türkiye’deki kültür hayatının zenginleşmesine katkıları olan geleceğin eğitim kurumunu bölgeye kazandırmak olduğunu’ belirtti. Prof. Dr. Mustafa Acar amaçlarına ulaşmak için hedeflerini şu şekilde sıraladı: 1. Türkiye’nin en özgün üniversitesi olabilmek için kılık-kıyafette, inançta özür olmak. 2. Hızla büyümeyi gerçekleştirmek, mevcut fakülte, yüksekokul, enstitü sayılarını arttırmak. 3. Girişimci anlayışı geliştirmek. 4. Toplumsal sorunların barışçı yollardan çözümüne destek olmak.

Aksaray Valisi Selami Altıok ile Belediye Başkanı Nevzat Palta’nın da hazır bulundukları toplantı da şairlerimizden İbrahim Eryiğit ‘Kefaret Değil’, Vedat Güneş ‘Oku’, Vahab Akbaş ‘ Bu şiiri Ben söylemedim’  şiirlerini okurken M.Atilla Maraş da Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Sıtkı Tarancı ve Asaf Çelebi’den şiirler seslendirdi.

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan görüntüler eşliğinde gerçekleştirdiği “Uzaktaki yakın: Kaşgar” başlıklı konferansında, Kaşgarlı Mahmud’un, Divan-ı Lügati’t-Türk’ünün 20. Yüzyılın başında keşfedilmesinin, dil ve kültür tarihimiz açısından bir dönüm noktası olduğunu, Mahmud’un Kaşgar’a dönmesiyle Uygur bilim adamlarının ona dair keşiflerinin yeni tartışmaları da beraberinde getirdiğinden bahsederek ‘ Divan-ı Lügati’t Türk’ün Bağdat’ta yazıldığı, 20. asırda keşfedilerek yüzyılın ikinci yarısında hayata  kavuştuğunu ifade etti.

Doğan konuşmasında Kaşgar’a yaptığı seyahat sırasında çekmiş olduğu fotoğraflarla ve  birbirinden ilginç anekdotlarla konuşmasını zenginleştirdi.

Aksaray Kültür Programı, Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar’ın günün anısına D. Mehmet Doğan’a bir plaket takdim etmesiyle sona erdi.

TYB Heyeti daha sonra Aksaray Valisi Selami Altıok’u makamında ziyaret etti. Dostane bir hava içerisinde gerçekleşen ziyarette TYB’nin 35. Yıl faaliyetleri ile düzenlenen Kültür Kervanı programları hakkında Sayın Altıok’a kısa bilgiler verildi. Ayrıca ziyarette hazır bulunan Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta da Türkiye Yazarlar Birliği’ne Aksaray’da yapılması planlanan şiir şöleni için birlikte çalışma teklifinde bulundu.

Ankara’dan Siirt’e Kültür Kervanı faaliyetinin yarınki durağı Hatay olacak.

Haber: Ferhat Koç

aksaray1aksaray2aksaray3aksaray4aksaraysonaksaray5

Bu haber toplam 1814 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim