Moderatörlüğünü şair Hüseyin Akın’ın yaptığı program katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.
İlk defa 1984 yılında 32 sayfalık bir broşür halinde basılan Kutuz Hoca’nın Hatıraları kitabının Dergah Yayınları’nca genişletilmiş 4. Baskısı yayımlandı. Cumhuriyet devrinde yaşamış, medrese eğitimi almış, dini hizmetlerde bulunmuş hocaların ve şeyhlerin hatıratları içinde önemli başyapıtlardan birisi ‘Kutuz Hoca’nın Hatıraları’. Programın moderatörlüğünü yapan Hüseyin Akın’a göre eserin gördüğü ilgi bir köy imamının hayatını ele alması bakımından manidardır. Yine Akın’a göre kitap toplum içinde yerleştirilmeye çalışılan negatif köy imamı imajını yerle bir etmektedir.
İsmail Kara, ilimden ziyade tavır ve edep öğrendim dediği babası Kutuz Hoca’nın hatıralarının yayınlanmasından sonra olumlu tepkiler aldığını dile getirdi. Kutuz Hoca’nın hatıralarının hafıza yenileyen bir kitap olduğunu kaydeden İsmail Kara, toplumun her bireyinin kitapta kendi hayatlarından veya kendi yakınlarının hayatlarından izler bulabileceğini ifade etti.
İsmail Kara bir insanın hatırasının kurtarılabileceğini ancak bir toplumun hafızasının nasıl kurtarılacağının asıl meselemiz olması gerektiğini vurgulayarak, bir insanın hatırasını canlandırarak bir toplumun hafızasını diri tutmanın mümkün olabileceğini söyledi. Kara, kolay değişmez ve kuvvetli bir hafızası olan toplum içinde irrasyonel hafıza biçiminin yerleşik olduğunu ve aydınların ve filozof sanatkârların rasyonel hafızayla denge sunması gerektiği üzerinde durarak, Kutuz Hoca’nın Hatıraları rasyonel-irrasyonel dengesi için tam kıvamında bir reçete olarak görülebilir, şeklinde konuştu. Kara, toplumlar için irrasyonel düşünüş biçiminin makul olduğunu ancak rasyonelin, mahkûm olunmadan göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.
Hatırat türü ile ilgili tecrübe ve tespitlerini de dile getiren Kara, “hatıratın kötüsü olmaz” düsturunu önde tutarak iyi hatıratın nadir bulunduğuna dikkati çekti. Nehir söyleşi veya otobiyografik söyleşi olarak adlandırılan hatırat türü ile ilgili çabaları önemli bulduğunu ancak yeterli kalitede görmediğini ifade etti. Araştırmacıların yazdıkları kişi ile ilgili çok fazla inceleme yapmaları gerektiğini, sadece hatırattan oluşan bir eserle yetinmemelerini söyledi.
Program sonunda TYB İstanbul Şubesi katılımcılara söyleşi’nin konusu olan Kutuz Hoca’nın Hatıraları kitabını hediye etti. İlgi ile izlenen ‘Kitabın Ortasından Söyleşiler’ TYB İstanbul Şubesi’nde yeni konu ve konukları ile devam edecek.




































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.