• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

TYB’nin yeni başkanı Musa Kâzım Arıcan

TYB’nin yeni başkanı Musa Kâzım Arıcan
“Genç yazarlarla daha sıkı ilişki kurarak Genç Yazarlar birimi oluşturup, onların dinamizmiyle yeni projeler yürütmeyi planlıyoruz.”

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 19 Martta yapılan genel kurulunda seçilen yönetim kurulu Hicabi Kırlangıç’ın  görevi devretme ısrarı üzerine Musa Kâzım Arıcan’ı genel başkan olarak seçti. TYB’nin 8. genel başkanı da akademiden, profesör. Musa Kâzım hoca ile yeni görevi ile ilgili konuştuk.

Hocam, öncelikli olarak yeni görevinizi tebrik eder çalışmalarınızda başarılar dileriz. Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Teşekkür ediyorum. İnşallah yeni yönetimimiz ve Türkiye Yazarlar Birliği ailesi mensuplarıyla hayırlı ve bereketli çalışmalara vesile olacak bir görev ifa etmeye çalışırız. 

1970 yılında Hatay Dörtyol’da doğdum. İlkokulu Karakese kasabasında, Orta ve Lise’yi Dörtyol İmam Hatip Lisesinde tamamladım. 1989 yılında Atatürk Üniversitesi İlahiyat fakültesinde başladığım Üniversite öğrenimini, iki yıl Erzurum’da okuduktan sonra 1994 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamladım.

Meslek hayatına, 1994 yılında Diyarbakır Ergani İmam Hatip Lisesinde bir yıl öğretmenlik yaparak başladıktan sonra, 1995 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Din Felsefesi Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak Akademik hayata intisap ettim.

1996 Yılında İslam Felsefesi Anabilim Dalında Yüksek Lisans’ımı, 2003 yılında Din Felsefesi Anabilim Dalında Doktora’mı tamamladım. 2010 yılında Doçent, 2015 yılında Profesör oldum.

1995 yılından 2011 yılı sonuna kadar Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde çalıştım. 2012 yılından itibaren Ankara’da Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Felsefe Bölümü, Türk İslam Düşüncesi Tarihi Anabilim Dalında Akademik hayatıma devam etmekteyim. 

2015 yılı Haziran ayından itibaren yaklaşık beş ay kadar Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesinde rektör Vekili olarak görev yaptım. 2015 yılı Kasım ayından itibaren de Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde Rektör Yardımcısı olarak görev yapmaktayım.

Akademik hayatın yanında Sivil Toplum Kuruluşlarıyla da alakadar olmaya çalışıyorum. İki dönem Türk Felsefe Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği görevi yanında 2014 yılından beri de Ankara Pursaklar Kent Konseyi Başkanlığını yürütmekteyim.

TYB’de böyle bir göreve gelmek, genel başkan olmak elbette uzun bir süreçten geçen bir iştir. Biz öncelikli olarak TYB ile tanışma sürecinizi merak ediyoruz. TYB’ye ne zaman üye olmuştunuz, anlatır mısınız?

Kesinlikle... Yaklaşık kırk yıllık bir geçmişi bulunan ve ülkemizin en muteber sivil toplum kuruluşlarından birisi olan Türkiye Yazarlar Birliğine Genel Başkan olmak çok onurlu ve şerefli bir görevdir. Böylesi değerli ve kıymetli bir göreve lâyık görülmek kolay olmasa gerektir. Bu hususta, naçiz şahsıma sorumluluğu yüksek böylesi ağır görevi tevdi eden TYB’nin kıymetli delegeleri başta olmak üzere bu kurumun kuruluşundan itibaren her aşamasında göz nuru el emeği katkıları olan tüm değerli büyüklerime, kendi tabirimle ‘aksakallarına’ şükranlarımı sunarım.

 TYB’yi çok uzun süredir tanımakla beraber ve özellikle Mehmet Doğan Abi’nin yayımlarını, yazılarını ve faaliyetlerini takip etmekteydim.

TYB ile yakın teşriki mesaim 2012 yılı 19. ‘Yazar Okulu’ ile başladı. Yazar Okulunda, ‘Felsefe ile Düşünme’ dersini verme talebi gelmişti. Yazar Okulu vesilesiyle başlayan ilişkimiz, bu günlere uzanarak çok güçlü bir şekilde devam ederek geldi.

TYB’ye üyeliğim yanılmıyorsam 2012 yılında olmuştu. 18. Genel Kurul’da yönetim kuruluna seçilmiştim. Zaten bizim gönül bağıyla kurulmuş bir üyeliğimiz vardı, sadece bunu resmi hale getirmiş olduk.

Üye olduktan sonra hangi faaliyetlerden bulundunuz veya yönetim kadrosunda bir göreviniz var mıydı?

Üye olduğumda, az öce ifade ettiğim gibi Yazar Okulunda ‘Felsefe ile Düşünme’ dersi vermekteydim. Bu dersler bitmesine rağmen, gerçekten benim için de çok verimli geçen 19. Yazar Okulunun çok değerli,  gayretli ve heyecanlı öğrencileri Felsefe Okumaları şeklinde on beş günde bir yapılacak çalışmalar yapmamızı talep ettiler. Bu taleplerini kendi aralarında topladıkları imzalarla o dönem TYB yönetimine sundular. Böylece epey bir süre Felsefe Okumaları dersleri yaptık. Bu derslerde düşüncenin seyrini, bizzat yazılı metinler üzerinden ve ilgili filozofun en etkili yazılarıyla, Platon’la başlayarak kronolojik olarak Kindi, Farabi ve İbn Sina’ya uzanarak takip ettik. 2015 yılında idari görevleri sorumlulukların artması nedeniyle, bu bereketli ve feyizli okumaları tamamlamak zorunda kaldık.

Ardından Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç Hocamızın Genel Başkan olduğu 18 Ocak 2014 Cumartesi günü yapılan 18. Genel Kurulda yönetim kurulu üyesi oldum.

Üyeliğimiz sürecinde etkili bazı faaliyetlerimiz oldu. Özellikle Akademik Koordinasyonunu çok kıymetli arkadaşlarımızın katkılarıyla üstlendiğimiz, kanaatimce TYB’nin en değerli faaliyetlerinden olan ve iki yılda bir gerçekleşen, ilki İstanbul’da icra edilen Ahlâk Şuralarının 2. ve 3.cüsünü  yapma fırsatımız oldu. Hz. Mevlana’nın Aziz Anısına ithaf edilen Siyaset ve Ahlâk temalı 2. Ahlâk Şurasını 22-24 Kasım 2013 yılında, Konya Büyük Şehir Belediyesiyle Konya’da hayata geçirdik.  Yakın geçmişimizin en etkili Eğitimci ve Yazarlarından olan, ayrıca Eğitimciler Sendikasının kurucu başkanlarından Mehmet Âkif İnan Hatırasına düzenlediğimiz Eğitim ve Ahlak temalı 3. Ahlak Şuramızı Eğitim-Bir Sendikasıyla birlikte 21-23 Kasım 2014 tarihinde Ankara’da gerçekleştirdik.

Ayrıca ‘ 40 Yıl Sonra Nurettin Topçu Bilgi Şöleni’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi’nin desteği ve Sosyal Düşünce Akademisi’nin katkısı ile 18-20 Aralık 2015 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilmesine çok kıymetli genç akademisyen arkadaşlarımızla katkı verdik.

TYB sizinle yeni bir başlangıç yapıyor. Başkanlığınız süresince ne gibi faaliyetler yapmayı planlıyorsunuz? Önümüzdeki dönem projeleriniz, faaliyetleriniz neler olacaktır.

Her şeyden önce kurumlarda devamlılık önemlidir. ‘İşlerin en hayırlısı az da olsa devamlı olanıdır’ düsturu gereğince şu ana kadar yapılmakta olan Ahlâk Şuraları gibi çok önemli projeleri sürdürmeye çalışacağız. Bunlar yanında sürdürülmekte olan sistematik faaliyetlere biz de destek vereceğiz.

Bu süreçte genç yazarlarla daha sıkı bir ilişki kurmayı önemsiyoruz. Genç Yazarlar birimi oluşturup, onların dinamizmiyle yeni projeler yürütmeyi planlamaktayız. TYB Genel Merkezimizde Genç Yazar arkadaşlarımızın üstlendiği ve düzenli olarak sürdüreceği okumalar, söyleşiler, konferanslar vb. faaliyetler dizisi de oluşturmayı umuyoruz.

TYB olarak yapmaya çalıştığımız faaliyetlerde genellikle kurumsal işbirliklerine önem vermekteydik. Bundan sonra da yapacağımız etkinliklerde kurumsal işbirliklerini artırmayı ve birlikte daha güzel işler yapabileceğimizi ortaya koymak istiyoruz.

Daha önce farklı mahfillerde konuştuğumuz ve çok ihmal edilen ‘Kültür’ alanında geleneksel hale getirilebilecek ‘Kültür Şuraları’; yine gün geçtikçe her alan ve branşta ciddi sorunlar yaşadığımız ‘Dil’ konusunda da geleneksel hale getirebileceğimiz ‘Dil Şuraları’ başlatmayı düşünmekteyiz.  

Bu süreçte, TYB’nin hangi kademesinde bulunursa bulunsun tüm üyelerimizin, meslektaşlarımızın, dostlarımızın, gönüldaşlarımızın ve ülkemizin kültür, sanat ve düşünce hayatına katkı vermek isteyen entelektüel ve aydınlarımızın her tür destek ve katkılarına da açık olduğumuzu belirtmek isterim.

 

Merve Aksakal

Bu haber toplam 3233 defa okunmuştur
  • Yorumlar 3
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim