• İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C

Ufuk Coşkun: ​Altın üretimine değil ihmale karşıyız

Ufuk Coşkun: ​Altın üretimine değil ihmale karşıyız
Dünyanın en büyük altın üreticisi olan Çin, 332 ton ile listenin başında yer alıyor. Ardından 330,9 ton ile Rusya geliyor. Sonra Avustralya 315,1, Kanada 192,9, ABD 186,8, Gana 129,2. Liste böyle uzayıp gidiyor.

Türkiye 39,5 ton ile listenin sonlarında yer alıyor. Bunu da Amerikalılar ve Kanadalılarla birlikte çıkarmaya çalışıyoruz.

Malumunuz dünyada altın üretiminin yaklaşık yüzde 85’inde çok tehlikeli bir madde olan siyanür kullanılıyor. Ve zaman zaman çok ciddi kazalar da meydana geliyor.

1971 - 2015 yılları arasında kayıtlaya geçen 11 altın madeni kaynaklı felaketin 7'si siyanürlü suyla bağlantılı olduğu ifade ediliyor.

Bu 11 felaketin 6'sı Kanadalı şirketlerin işlettiği madenlerde yaşanmış.

Malumunuz ülkemizde ABD merkezli Anagold’la ortağı Çalık Holding’in işlettiği maden şirketi de yıllardır tepki alıyor.

Tepkilerin başında bu işletmenin Erzincan’da aktif bir fay hattı üzerinde kurulu olması ve Fırat Nehri’ne 3 km uzaklıkta bulunması geliyor. Öyle ki madenle ilgi çevre felaketi yaşanabileceği uyarıları yapılıyordu.

Geçenlerde 9 işçinin enkaz altında kaldığı büyük bir yıkım yaşandı. Sanırım 5-6 kişi de sorumlu görülerek tutuklanmış. Hatta şirketin Türkiye müdürü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Hal böyle olunca tartışmaların ardı arkası kesilmiyor.

Kimileri büyük bir felaketle karşı karşıya olduğumuzu söylerken kimileri hiçbir sorunun yaşanmayacağına dair kesin bilgiler paylaşıyor.

Bu hazin olayı teknik bir boyutta ele alacak değilim. Öncelikle yazımın başında verdiğim rakamlardan yola çıkarak altın madenciliğine karşı olmadığımı açıkça ifade etmek istiyorum.

Altın üretimine karşı değilim ancak ihmale ve sorumsuzluğa karşıyım, onu da belirteyim.

Bu haber toplam 88 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim