• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Urfa, tarihi kimliğini koruyan bir şehirdir

Urfa, tarihi kimliğini koruyan bir şehirdir
TYB Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan, “Urfa her şeye rağmen tarihi kimliğini koruyan bir şehir. Şehrimizin kıymetini bilelim” dedi.

Röportaj: Mehmet Guli Aslan

Şanlıurfa’da 3.’sü yapılan Milletlerarası Şehir Yazarları Kongresi vesilesi ile Şanlıurfa’ya gelen  Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı ve TYB Vakfının mütevelli  Heyetinin Başkanı Mehmet Doğan ile Milletlerarası Şehir Yazarları Kongresini ve Şanlıurfa’yı konuştuk.

İşte o röportaj;

Mehmet Doğan kimdir? Öncelikle biraz kendinizden bahsedermisiniz?
Mehmet Doğan: Ben Türkiye Yazarlar Birliği Kurucularından, Kurucu Başkanıyım. Şu an TYB Vakfının mütevelli heyetinin başkanıyım. Yazı işleriyle uğraşıyorum. 

KONRENİN DE KİTABI YAYINLANACAK
Bu yıl Şehir Tarihi yazarları için 3. Kongre yapılıyor. Nereden çıktı bu “Şehir Tarihi yazarları” fikri?
Mehmet Doğan: Bu çalıştay fikri Türkiye Yazarlar Birliğinin Fikriydi. İlki Ankara’da yapıldı. 2.’si Konya’da bu yıl 3.’sünü Şanlıurfa’da yapıyoruz. Ankara’da yapılan çalıştaya yurt içi ve dışından büyük katılım oldu. Bunun kitabını da yayınladık. 2.’si Konya’da oldu. Bununda kitabı yayınlandı. İnşallah Şanlıurfa’da yapılan 3. Kongrenin de kitabı yayınlanacak. 

Belediyelerin bu anlamda desteklerini nasıl buluyorsunuz?
Mehmet Doğan: Daha önce Yaptığımız illerde Belediyeler büyük ilgi gösterdiler. Çünkü yapılan kongre boyunca bir çok bildiri yayınlandı. Burada Şanlıurfa’nın ön plana çıkması var. Burada ondan fazla oturum yapılacak. Ayrıca Şanlıurfa ile ilgili yazan Urfa yazarları içinde bir oturum yapılacak. Urfalılar dilinden Urfa anlatılacak. Dolayısıyla yeni yayınlanacak olan bu kitapta büyük yer tutacak Şanlıurfa. 

Ne kadar arayla bu tür çalıştaylar yapılıyor?
Mehmet Doğan:İki yılda bir yapılıyor. Bir sonraki çalıştay iki yıl sonra olur.

ŞANLIURFA’YA HER YIL GELİRİM
Çalıştay için Şanlıurfa’ya geldiniz. Daha önce de bildiğim kadarıyla çoğu kez Şanlıurfa’ya geldiniz. Şanlıurfa’nın tarihini bir de sizden dinleyelim mi?
Mehmet Doğan: Ben 1977 yılında ilk defa Şanlıurfa’ya TRT için çektiğimiz Ulu cami çalışması için geldim. O tarihten bu yana neredeyse her yıl gelirim. Çünkü Şanlıurfa kültürel yapılara meraklı bir şehir. Şanlıurfa’nın o yıllarını da biliyoruz ondan sonraki yıllarını da biliyoruz. Geçirdiği değişime şahit olduk. Urfa her şeye rağmen tarihi kimliğini koruyan bir şehir.

HALA ESKİ GÜZELLİĞİNİ KORUYOR
Biz yerel anlamda çok tartışıyoruz. Şehrin tarihi yapıları üzerinde büyük tahribatlar yapıldığına dair. Siz,  tamda tahribatın başladığı yıllarda Şanlıurfa’ya geldiniz ve o günden bu güne yaşanan tahribatların boyutunu nasıl  görüyorsunuz? 
Mehmet Doğan: 40 yıl önce gördüğüm şehir ile bugün gördüğüm şehir arasından çok fazla bir değişim yok. Hala eski güzelliğini koruyor. Tabi, Belediyeler önce bu yüzlerce yıllık tarihi taş yapılı evlerin önemini kavrayamadılar. Sonradan açılmış bazı yolların olduğunu gördüm.  Bazı hoş olmayan şeyler oldu. Ama görüyorum ki büyük bir şuur var şu anda. Bu güzel bir şey.

ŞANLIURFA’DA FARKLI DİLLERİN KONUŞULDUĞU BİR YER
Dil konusunda uzmansınız. Şanlıurfa’yı gözlediniz. Buradan neler söylemek istersiniz?
Mehmet Doğan:Şanlıurfa’da farklı dillerin konuşulduğu bir yer. Bir de türkçenin güzel bir telefuz şekli var. Biraz da azeri türkçesine benzer. Bunlar da kulağa hoş geliyor tabi… bu toplantıda 3 Azerbeycanlı konuşmacı vardı. Onları da dinlerken acaba bunlar da mı Urfalı? dedim kendi kendime.  
Gülüşmeler..

Bizimle paylaşmak istediğiniz bir anektedotuz var mı hocam?
Mehmet Doğan:Bir defasında geldi. Bir hanın kapısında bir seyar satıcı beni gördü, tanıdı. İlla bana bir ikramda bulunmak istedi. Ne kadar ısrarla ret ettimse de dinletemedim. Hiç olmazsa bir çayımızı iç demişti. Mecburen oturduk. Bir çay içtik. Tabi, bu arada geçiktiğimiz için de arkadaşlarımıza karşı mahçup olduk. Urfa’da böyle şeyler herhalde olağan hadiselerdir. 

Şanlıurfa ve okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Mehmet Doğan:Şehrimizin kıymetini bilelim. Bu kıymet lafla olmaz tabi.. Onun dinamitlerini, tarihi mirasını korumak için hasasiyet gösterilmesini temenni ediyorum.

Bize zaman ayırdığınız için size teşekkür ederim.
Mehmet Doğan: Ben teşekkür ederim…

Kaynak: http://balikligol.com/haber/urfa-tarihi-kimligini-koruyan-bir-sehirdir-33695.html

Bu haber toplam 2533 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim