• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Yazar Fahri Tuna'dan Sakarya Türkmen /Manav Sözlüğü

Yazar Fahri Tuna'dan Sakarya Türkmen /Manav Sözlüğü
Portre ve biyografi kitaplarıyla tanıdığımız TYB Sakarya Şubesi Kurucu Başkanı Yazar Fahri Tuna, doğup büyüdüğü şehir Sakarya'nın Türkmen/Manav sözlüğünü kitaplaştırdı.
 
Sakarya Yerel Kültür Derneği'nce yayımlanan sözlük çalışmasıyla ilgili konuşan Tuna, 'yaklaşık otuz yıllık bir çalışmamın ürünüdür. Bu bir bakıma babaannemin ve anneannemin sözlüğü. Derlemeler yaptığım kişilerin bir kısmı vefat etti. Türkçemiz ne kadar zenginse de genç kuşaklara özellikle yerel dilleri, sözcükleri ve kültürleri aktaramıyoruz. Yerel zenginliklerimizin çoğu maalesef kaybolup gidiyor. Bu kitapta yaklaşık yedi yüz yıldır Sakarya'da yaşayan - benim de mensubu olduğum- Türkmenlerin/Manavların kültürlerini anlatan sözcükler kadar atasözleri deyimleri oyunları türküleri alet edevatı... kısacası hayatı gelecek nesillere aktarmaya çalıştım. Aynı zamanda bu bir tür ağız çalışmasıdır. Ülkeme ilime ve dilime minik de olsa bir katkı yapabilmişsem ne mutlu bana. Modernitenin hışmından ne kurtarabildiysem kâr sayıyorum. Tesellim odur' dedi.
 
 
Kitabını TYB Şeref Başkanı, 110 bin kelimelik Doğan Büyük Türkçe Sözlük'ün yazarı D. Mehmet Doğan'a takdim eden Tuna'ya teşekkür eden Doğan, 'bu çalışmaların her ilde yapılmasını diliyorum. Yazar arkadaşlarımız kendi illerinin kelimelerini veya ağız özelliklerini günümüze ve gelecek nesillere aktarmayı ihmâl etmemelidirler. Ben de sözlüğümün yeni baskısında bazı kelimeleri buradan aktaracağım. Fahri Tuna'nın çalışması bu açıdan önemli. Kendisine çok teşekkür ediyor, benzer çalışmaları başka illerdeki arkadaşlarımızdan da bekliyorum' dedi.    
 
manav-sozlugu.jpg
Bu haber toplam 1796 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim