• İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C
  • Konya 17 °C
  • Sakarya 19 °C
  • Şanlıurfa 22 °C
  • Trabzon 16 °C
  • Gaziantep 20 °C
  • Bolu 17 °C
  • Bursa 19 °C

Yazarlar fotokopilerden de telif hakkı istiyor

Yazarlar fotokopilerden de telif hakkı istiyor
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Arıcan, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, telif hakları konusunda, her bir eserin fotokopisi oluştuğunda yazara da ücret gidecek şekilde bir düzenlenme yapması gerekiyor." dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Musa Arıcan, Kültür ve Turizm Bakanlığının, fotokopisi yaptırılan eserler için de yazara telif hakkı ödenmesi için gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini bildirdi.

Arıcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de korsan yayıncılık konusunda ciddi yasal boşluk bulunduğunu söyledi.

Yazarların, fikir insanlarının emeklerinin, zaman zaman onların izni olmadan çoğaltıldığı ve çalındığını belirten Arıcan, Kültür ve Turizm Bakanlığının bu konuda ciddi çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Arıcan, korsan yayıncılığın sadece yasalarla önlenemeyeceğine işaret ederek, "Bu emeğin ihlal edilmemesi için bir kamuoyu, bir farkındalık oluşturulması gerekiyor. Türkiye Yazarlar Birliği, Ders ve Kültür Kitapları Yayıncıları Telif Hakları ve Lisanslama Birliği'yle 3 yıldır korsan yayınla mücadele çalıştayları düzenliyoruz. Çalıştaylarda sorunları masaya yatırıyoruz. Yazarların, yayınevlerinin yaşadığı sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz. Yayınevlerimiz zor bir durumda işlerini yapıyor. Bu yayınlar bazı istismarcılar tarafından, kalpazanlar tarafından ihlal ediliyor. Bununla beraber bir makalenin, bir sanat eserinin de bu anlamda çoğaltıldığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Sosyal medyanın, dijital ortamın ve elektronik yayımcılığın artmasının, basılı yayımların ihmal edilmesine neden olduğunu anlatan Arıcan, şunları kaydetti:

"Biz yazarlar olarak fikir ve kültür boyutundayız. Kamuda bir farkındalık oluşturma sürecindeyiz. Korsanla mücadele konusunda ciddi anlamda yaptırımlar oluşturan yasalar var. Bu konuda ciddi girişimler yapıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın da telif hakları konusunda, her bir eserin fotokopisi oluştuğunda, yazara da ücret gidecek şekilde bir düzenlenme yapması gerekiyor. Burada şunu dikkate almamız gerekiyor, yasayı oluştururken her ihlal edeni hemen cezalandırmaktan önce, aslında kolaylaştırıcı bir tarzla bu fikre, esere, düşünceye, kültür ve sanat eserlerinin çoğaltımında bu emeğe, nasıl bir katkı verilebilir, cüzi de olsa bu nasıl sağlanabilir. Bunun yapılması gerekiyor."

"Maliyetler yüksek"

Arıcan, ABD ve Avrupa'da bu konuda yapılan düzenlemelerde, bu tür teşvikler olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu konuda bir teşvik olursa, yani bizim Kültür ve Turizm Bakanlığımız marifetiyle böyle bir çalışma düşünülüyor şu an. Bu katkı ile belki biz bir motivasyon sağlayabiliriz, bir teşvik oluşturmuş oluruz. Korsana gerek kalmaksızın, belki çoğaltmaya gerek kalmaksızın doğal olarak emek ödenmiş olacak. Dolayısıyla bir problem kalmayacaktır. Bugün yaşadığımız en büyük sorun, biraz maliyetlerin yüksek olması, kitap fiyatlarının yüksek olması ve yayıncıların bu konuda zorlanması. Aslında korsan ve kalpazan yayın niye doğuyor, fotokopiye niçin meylediliyor? Bu işi tespit edebilirsek, bunu önleyecek düzenlenmeyi yapıp, bir teşvik ve ödüllendirmeyi yaparsak, buna müracaat edilmeyeceğini düşünüyorum. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığımız ve ilgili genel müdürlüğümüz ciddi çalışmalar yapıyor. İleride daha sistemli bir durumun ortaya çıkacağına inanıyoruz "

Devamı: https://aa.com.tr/tr/kultur-sanat/yazarlar-fotokopilerden-de-telif-hakki-istiyor-/1086171

Bu haber toplam 924 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim