• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Çin, Uygurlara Müslüman isimlerini yasakladı

Çin, Uygurlara Müslüman isimlerini yasakladı
Çin aralarında Seyfeddin, Fahrettin, Ayşe, Fatma, Abdülaziz, Hatice ve Munise gbibi bazı isimlerin Uygur çocujklarına verilmesini yasakladı

Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da Uygurların çocuklarına bazı Müslüman isimlerini vermeyi yasakladığı bildirildi.

BBC Özbek servisinin haberine göre, Çin’in Sincan ismini verdiği Doğu Türkistan’ın Hotan ili vekilleri hükümet yetkililerinin 22 Müslüman isminden oluşan bir liste hazırladığını ve yeni doğan çocuklara bu isimlerin verilmesini yasakladığını bildirdi.

22 isimlik listeyi bölge dışında yaşayan Uygurlar da doğruladı. Çin'in Twitteri sayılan “Sina Weibo” sayfasında da Uygurlara verilmesi yasaklanan Arap harfleriyle yazılmış 15 erkek ve 7 kadın Müslüman ismin listesi yayınlandı.

Bu listede yer alan erkek isimleri arasında Bin Ladin, Saddam, Hüseyin, Arafat, Mücahid Mücahidullah, Asadullah, Abdülaziz, Seyfullah, Cundullah, Seyfettin, Zikrullah, Nasrullah Şemseddin ve Fahreddin isimleri var. Yasaklanan kadın isimleri ise Emine, Müslime, Muhlise, Munise, Ayşe, Fatma ve Hatice.

Sürgünde yaşayan Uygur aktivistler daha önceleri kendi isimlerinin hükümet tarafından Çince telaffuzda yazılmasını, şimdi ise bazı Müslüman isimlerin yasaklanmasını insan hakları ihlalleri olarak değerlendiriyor.

Kaynak: http://www.dunyabulteni.net/manset/344034/cin-uygurlara-musluman-isimlerini-yasakladi

Bu haber toplam 1648 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim