• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

"Siyaseti, iktidar iktidarını devam ettirmek muhalefet ise iktidara gelmek için yapar"

"Siyaseti, iktidar iktidarını devam ettirmek muhalefet ise iktidara gelmek için yapar"
Prof. Dr. Şükrü Karatepe 8 Mart Cumartesi günü Yazar Okulu Yönlendirme Dersinde “İktidar İlişkileri” üzerine konuştu.

DSCF5377Prof. Dr. Şükrü Karatepe 8 Mart Cumartesi günü Yazar Okulu Yönlendirme Dersinde “İktidar İlişkileri” üzerine konuştu.

Konuşmasına, “Siyaset nedir?”, “İktidar nasıl davranır?”, “İktidar ilişkileri nasıl olmalıdır?” soruları üzerinden başladı. “Siyaset Arapça bir kelimedir. Köken itibariyle at eğitimi anlamına gelmektedir. At bakıcısı olan seyis kelimesi de aynı kökten gelmektedir. Yunanca da ise Siyaset Polis’ten geliyor. Polis şehir demektir. Siyaset şehirde ortaya çıkıyor, şehirde şekilleniyor. Siyaset, toplumu, devleti, bireyleri, toplulukları etkilemek için yapılıyor.” dedi.

“Siyaset”in insanların en çok kullandığı kelimelerden birisi olduğunu söyleyen Karatepe, “Bizim gibi birçok devlet kurmuş toplumlarda “siyaset” bir numaralı kelimedir. Siyaset yaparken vatandaş bilmez, anlamaz diye bir şey yok. Onlar şahdamarından görüyorlar olayları. Onların sezgileri çok güçlüdür. Sezgileri birleşiyor külli ve doğru bir karar ortaya çıkıyor.” İfadelerini kullandı.

“Politika yapmak işi usulüne göre yapmak demektir” diyen Karatepe, “Örneğin Osmanlı Devletinde hamalların eğitimi çok önemlidir. Çünkü her şey hamallarla taşınıyor. Pötürgeli Hamalbaşı, “İçinde kırılacak, dökülecek bir şey varsa evlat, nesneyi siyasetle indireceksin.” demiştir. Yani Siyaset yaşadığımız her alanda mevcut.” dedi.

Siyaset aynı zamanda kavganın tersi olduğunu ifade eden Karatepe, “Siyasetle mi halledelim yoksa savaşla mı? cümlesini çok duyarız. Bu uluslararası hukukta da böyledir. Siyaset ilmi hürriyet ilmidir. Bir yerde hürriyet ilmi varsa siyaset ilmi vardır. Örneğin Sovyet dünyasında politik metin yazılamıyor. Çünkü hürriyet ilmi yok MÖ 300’lü yıllarda olmasına rağmen.” dedi. Bizde de belli bir döneme kadar siyaset ilminin olmadığından bahseden Karatepe, “Şerif Mardin de söyler; ülkemizde 1960 yılına kadar siyaset ilmi yoktu der. Çünkü hürriyet ilmi yoktu.” dedi.

“Siyaseti, iktidar iktidarını devam ettirmek muhalefet ise iktidara gelmek için yapar. İktidar, istediğini yaptırabilme gücüdür. En üstün iradedir.” Diyen Karatepe, Ekonomik iktidara ve Medya kuruluşlarına da vurgu yaptı ve “Ülkemizde rkonomik İktidarlar hükümet kurup, hükümet yıkmışlardır. Eğer bir Hükümet bunlara dikkat etmezse büyük bir sıkıntı yaşar.” dedi.

İktidarların her zaman adil ve her zaman ahlaklı olmadığını söyleyen Karatepe, iktidarın meşruiyetini de iki koşula bağladı. “Birincisi; İktidara gelen partinin ilk koşulu hür ve serbest seçimle gelmesidir. Diğeri ise; yönetme ve kendine itaat etme özelliğine sahip olmalıdır.” dedi.

“İktidar ilişkilerinde tutkular, ihtiraslar, intikamlar vardır. Haset, fitne vardır. Her kim Makyavelliği kötüleseler de hepsi Makyavelisittir. İktidarlar da Makyavelisttir” diterek konuşmasını tamamladı.

 

Haber: Şemsettin Zarifoğlu

 

DSCF5380

Bu haber toplam 779 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim