D.Mehmet Doğan: Cumhuriyet’in 100. yılında okunacak kitaplar

D.Mehmet Doğan: Cumhuriyet’in 100. yılında okunacak kitaplar

*

Cumhuriyet bu sene yüz yaşına giriyor.

Memlekette yaygın bir cumhuriyet övgüsü var, bu yıl kim bilir kaça katlanacak. 

Cumhuriyet övgüsü esas olarak 1950’ye kadardır.

1950’da halkın seçimle iktidarı değiştirmesi elit cumhuriyetçileri bozguna uğratmıştır. O yüzden cumhuriyet değerlerinin çiğnendiği iddiasını yükseltmeye başlamışlardır. 1950’ye kadar gerçek cumhuriyettir, ondan sonra tahrif edilmiş cumhuriyet!

Neden böyle denilir?

Sistem seçime rağmen ideolojinin devamı üzerine kurulmuştur. Halbuki 1950’de halk ideolojiyi reddeden bir seçim yapmıştır. Bu redde rağmen ideolojiye dokunulmamış, Demokrat Parti böylece yoluna devam edebileceğini sanmıştır.

10 yıl sonra darbe! Buna “10. yıl darbesi” diyebiliriz! “On yılda darbeciyiz her rütbeden!” İdeolojiye rağmen Türkiye’yi yönetmeye çalışan seçilmiş iktidar alaşağı edilmiştir.

Benzer müdahaleler (12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 15 Temmuz ve çok görünür olmayanları) seri halinde devam etmiştir.

Cumhuriyetin. 100. yılında farklı bir darbe ile karşılaşma ihtimali vardır.

Cumhuriyet tarihini, resmi ideolojinin mahiyetini en doğru şekilde kavramak için D. Mehmet Doğan’ın kitaplarını size tanıtacağız.

İkinci kitap: Darbeler Müdahaleler ve Siyasî Sistem

D. Mehmet Doğan'ın bir dönem kitabı olarak kalması niyetiyle baskısını yapmadığı kitabı "Darbeler Müdahaleler ve Siyasî Sistem" 15 Temmuz darbe girişiminden sonra darbeler tarihimizi tekrar hatırlatmak ve son dönemde yaşanan darbeler /darbe girişimlerine de ışık tutmak için tekrar yayınladı. 

Arka Kapak yazısı: 

Bizim nesil demokrasi döneminde doğdu, darbeler döneminde yaşadı! 27 Mayıs darbesinde orta birde idik, 12 Mart müdahalesinde üniversite öğrencisi, 12 Eylül’de kamu görevlisi...28 Şubat “postmodern” darbesine RTÜK üyesi olarak yakalandık, bir hayli tacize maruz kaldık, ağır dâvalara muhatap olduk.

Türkiye’de Darbeler Müdahaleler ve Siyasî Sistem isimli kitabımızın ilk baskısı 1990’da, 4. baskısı 2005’te yapıldı. Son iki baskıya 28 Şubat’la ilgili ekler koymuştuk. Konuyla ilgili ikinci kitabımız Son Darbe Ergenekon! Ali Osman Eğilmez müstearıyla Brifingdeki İrtica- Türkiye’de Militarizm Yönetim İlişkileri ve İslâm isimli bir kitabımız daha var, 28 Şubat müdahalesi ile ilgili...

Türkiye’de Darbeler, Müdahaleler ve Siyasî Sistem,” esas itibarıyla bu konular üzerinde düşünen ve düşündüklerini kâğıda geçen bir kişinin on yıllık süreye dağılmış değerlendirmelerini ihtiva etmektedir.

Bu kitapta yer alan yazılardan ikisi 1979 yılında yazıldı ve yayımlandı. Diğer ikisi ise 1987 ve 1989 tarihlerini taşımaktadır. Böylece on yıl içinde siyasî sistemin tahlili maksadıyla kaleme alınan, yaşanılan olayları hareket noktası olarak alan yazılar, kısmen kronolojik bir bütünlük kazandı. Yakın dönemin siyasî sistemini değerlendirmek için yalnız ayrıntıları değil bazen esasları da unutmak istidadındaki hafızamızın tazelenmesine olan ihtiyaç, bu yazılar okunduğunda açık şekilde anlaşılacaktır. 

Daha önce 4 defa basılan kitabın "Darbeler Tarihine Derkenar: 15-16 Temmuz" ekli baskısı 5. baskıdır.

Cumhuriyetin darbeler tarihi için başlangıç 27 Mayıs 1960’tır.

Askeriyenin içinde yuvalanan bir cunta, 10 yıldır Türkiye’yi yöneten seçilmiş hükümeti alaşağı etti ve bunu Anayasa’nın ihlâl edilmesine bağladı. Anayasa gerçekten ihlâl edilmiş, iktidar tarafından çiğnenmiş miydi? Bunun tartışmanın çok açıklayıcı olmayacağını söyleyebiliriz. Çünkü 27 Mayıs darbesini yapanlar ihlâl edildiğini önü sürdükleri Anayasa’yı tamamen ortadan kaldırdılar ve yeni bir Anayasa metni hazırlatarak halka kabul ettirdiler.

27 Mayıs darbecileri kendilerini Millî Birlik Komitesi olarak takdim etmişlerdi. İkinci açık darbe 12 Eylül’ü yapanlar ise Millî Güvenlik Konseyi. Bu komite ve konseyden sonra bir de Yurtta Sulh Konseyi ile karşı karşıya kalacağımızı düşünemezdik. Bu isimlerde, darbe yapmak için makul gerekçeler bulma düşüncesinin izlerini bulabiliriz.

27 Mayısçılar Demokrat Parti’nin birliğimizi particilik üzerinden bozduklarını önü sürüyorlardı, 12 Eylülcüler millî güvenliğimizin tehlikede olduğu iddiasındaydılar. 15 Temmuzcular ise iç barışın mevcut iktidar tarafından tehdit edildiği teziyle yola çıkıyorlardı.

Bunlardaki gerçeklik payını araştırmayı da gerekli görmüyoruz. Çünkü esas mesele bu değil. Esas mesele bir ülkenin seçilmiş yönetimini zor kullanarak değiştirmek! Bunun için makul sebepler, kabule şayan mazeretler bulunabilir, fakat sonuç değişmez.

Türkiye’nin 15 Temmuzda maruz kaldığı darbe teşebbüsü darbeler tarihimizi yeniden gözlerimiz önüne getirdi. Türkiye’de siyasî sistemin şekillendirilmesinde darbelerin önemli rolü var. İki darbede anayasalar tümden değişti, darbemsi müdahelelerde de anayasa değişiklikleri yapıldı. Türkiye bir türlü halkın gerçek katılımı ile sistemini oluşturamadı. Bu konuları ve darbelere zemin oluşturan dış müdahale boyutunu Türkiye’de Darbeler Müdahaleler ve Siyasi Sistem isimli kitabımızda ele almıştık. İlk yayın tarihi olan 1990’da 12 Eylül’ün 10. yılında bulunulması hasebiyle periyodik darbelerle ilgili bir beklenti vardı. Türkiye’nin darbesiz düzelmeyeceğini iddi edenler, kendi açılarından bir kurtarıcı hamle bekliyorlardı. Darbelerin ülkeye verdiği zararların farkında olan geniş çoğunluk ise, demokratik sistemin sürdürülmesi gerektiğini savunuyordu.

Türkiye 10. yılı darbesiz atlattı derken, 1997’de Postmodern darbe ile karşı karşıya kaldı!

Dış destekli ve içeriden bazı güçlerin ve bilhassa basın yayın araçlarının kullanılmasıyla yapılan müdahale halkın darbelere karşı tavrını keskinleştirdi. Darbeciler açısından ise bir yarım kalmışlık hissi olduğundan gerçek bir darbe için arayışlar olduğu görülebiliyordu. İki binli yılların başında millet darbeci temayülleri yerle bir eden bir tavır gösterdi. Mağlubiyet ideolojisini etkisizleştirdi. Ardından Ergenekon yargılamaları geldi. Ergenekon ordu içindeki gerçek darbecilerin cezalandırılması yanında sahte delilerle çok sayıda masum vatandaşın da yargılanmasıyla tiyatroya dönüştü. Bu tiyatroyu sahneye koyanların amaçlarına ulaşamayınca kendi darbelerini yapmaya yürüdükleri görüldü.

Darbeler Müdahaleler ve Siysi Sistem kitabımızın bir dönem kitabı olarak kalmasından yana idik ve on küsur yıldır yeniden bastırmamıştık. Fakat 15 Temmuzdan sonra bu kitaba ihtiyacın yükseldiğini hissettik. 27 Mayıs’tan 28 Şubat’a kadar bütün darbeler ve müdahalelerle ilgili yazdıklarımızı son darbe teşebbüsü ile ilgili değerlendirmelerimizle birlikte yayınlamanın doğru ve faydalı olacağını düşündük.

Bu vesile ile, darbeye karşı kahramanca karşı duran milletimizin şehid olan fertlerine rahmet, gazilerine sağlık ve afiyet ve halkımıza muhabbetlerimizi sunuyoruz. 

 

D. Mehmet Doğan, Yazar Yayınları, Şubat 2017, 172 sayfa.

0312 232 05 71 - 72

www.yazaryayinlari.com yazar@yazaryayinlari.com

 

Sipariş:

Trendyol

Hepsiburada

n11

 

 
Bu haber toplam 408 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim