• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

D. Mehmet Doğan: Dokuzuncu Yılımıza Girerken

D. Mehmet Doğan: Dokuzuncu Yılımıza Girerken
Türkiye Yazarlar Birliği’nin 40. Yılı tamamlanırken TYB Akademi 8 seneyi geride bıraktı…

Türkiye Yazarlar Birliği, kültürel alanda sürekliliğin sonuç verdiğini kalıcı faaliyetleriyle göstermiş bir kuruluş olarak sürdürülebilir bir akademik yayıncılık için 9 sene önce gecikmiş bir başlangıç yapmıştı. Gazali’nin vefatının 900. yılında İslâm düşüncesinde bir dönüm noktası olan bu büyük şahsiyete ilk sayımızı tahsis etmiştik.

Büyük ilim ve fikir adamı Ebu Hamid Muhammed el-Gazâlî’nin akademik çerçevede hatırlanması yönünde çabamızın güzel bir başlangıç olduğu kanaatindeyiz.

8 yıl boyunca hep konu ağırlıklı sayılar yayınladık.

İkinci sayımız, dilimizin, edebiyatımızın “Evliya”sı muhteşem seyyahımız Evliya Çelebi’ye ayrılmıştı. Ardından, 1921’de Ermeni komitacılar tarafından katledilen büyük fikir adamı, Osmanlı’nın son sadrazamlarından Said Halim Paşa’yı 90 yıl sonra yâd eden 3. sayımızı yayınladık. 4. Sayımız, 2012 Ocağında İslâm dünyasının “Arap baharı” ile dalgalandığı bir dönemde “Çağdaş İslâm Düşüncesi” özel sayısı olarak çıktı. Beşinci sayımızda vefatının 50. Yılında Ahmet Hamdi Tanpınar edebî ve fikrî yönleri ile ele alındı. 2012 yılının son sayısı “Balkan Savaşının 100. Yılında Büyük Göç ve Muhaceret Edebiyatı” başlıklı idi.

Daha sonra Türkiye’nin Düşüncesi, Türkiye’de Sosyoloji, Edebiyat ve Eleştiri, 100. yılında 1. Dünya Savaşı, Osman Turan ve Selçuklular, Türkiye’de Eğitim, Felsefesi ve Sorunları, 100 Yıl Sonra Çanakkale Zaferi, Ortadoğu, Türkiye’de Yüksek Öğretim ve Akademi, Türk Rus İlişkileri, İran ve Türkiye, Amerika, Çin, İsrail sayılarını yayınladık. Bu başlıklar konu çeşitliliği hakkında bir fikir verecek mahiyettedir.

8.yılın sayılarını Orhan Okay, Estetik, Mizah ve İroni başlıkları ile çıkardık.

9. yılımızda böyle tahsisli sayılar yanında, dosya mahiyetinde yazıların yer aldığı daha serbest konulu bir yayıncılık takip etmek düşüncesindeyiz.

Türkiye’de yüksek öğretimin hızla yaygınlaştığı bir dönemi yaşıyoruz. Bütün illerimizde üniversite açıldı. İlçelerimizde yüksek okullar var. Bu yaygın yüksek öğretimin nasıl bir gelişme göstereceğini şimdiden kestirmek zor. Bu sayıca artışın yayın alanında da görülmesi beklenir. Sırf akademinin ihtiyacına dönük birtakım faaliyetler ve yayınlar yapıldığı bilinmez değildir. Bu çerçevede üniversitelerin kapalı devre yayınları yanında TYB Akademi farklı bir zemin oluşturmaktadır. Bu zeminde akademik hayat içinde olanlarla, dışında bulunan fikir ve ilim adamlarımızın da makalelerini yayınlıyoruz. Böylece akademiyi dışa açmakla kalmıyor, aynı zamanda Türkiye’nin akademi dışı birikimini de akademi mensupları ile buluşturuyoruz.

Sekiz yıl boyunca dergiye emek veren bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyor ve dokuzuncu yılımızın verimli ve bereketli geçmesini niyaz ediyoruz.

TYB Akademi 25 / Ocak 2019

Bu haber toplam 1052 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim