• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Ergün Diler: Derin temas

Ergün Diler: Derin temas
İSVEÇ'İN NATO üyeliği ve F-16 savaş uçaklarının satışının onaylanmasıyla ilişkilerde önemli bir eşiği atlayan Türkiye ve ABD bir adım daha attı. Stratejik Mekanizma devreye girdi.

Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın, ABD'ye gitti. Fidan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve bazı senatörlerle de görüşecekti.
Mekanizma zaten Fidan ve Blinken üzerinden hayata geçecekti. Bunların öncesinde Kalın'ın CIA Başkanı William Burns ile bir araya gelmiş olması da dikkatlerden uzak tutulmaması gereken bir hamleydi...
Peki aslında ne oluyordu?
Ne olabilirdi? Gelin birlikte kafa yoralım...
GİZLİ YA DA AÇIK GÜNDEM kesinlikle SURİYE ve IRAK'ın kuzeyiydi.
Olmalıydı... Nedenleri üzerinden gidelim...
Geçtiğimiz haftalarda ÜRDÜN-SURİYE sınırındaki ABD Üssü'ne saldırı gerçekleştirildi. Silahlı insansız hava aracı ile yapılan saldırıda 3 ABD askeri hayatını kaybetti, 40'ı da yaralandı. Medyaya sızdığından daha büyük bir operasyondu bu... Perde önündeki olağan şüpheli ise İRAN'dı. Gerçek ise başkaydı!
Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınındaki Rukban'da, Tower 22 (Kule 22) adlı üs hedef alınıyordu.
Üssün verdiği hizmetlere falan girmek istemiyorum. Önemliydi, vuruldu. Ve günler sonra cevabı geldi. ABD cevabını, ilginçtir IRAK'ta veriyordu. ABD, Bağdat'ta Şİİ milis gücü Haşdi Şabi çatısı altında bulunan Ketaib Hizbullah'a bağlı komutanlardan Abu Bakır es Saadi'yi hedef aldı.
Bunun üzerine IRAK yönetiminden üst düzey tepkiler geldi: ABD, Bağdat'ın ortasında resmen suikast düzenliyor, ülkemizdeki barışı tehlikeye atıyor. Halkımızı küçümsüyor. Bu operasyon asla kabul edilemez.
Uluslararası hukuku tanımayan ve egemenlik haklarımızı görmezden gelen ABD askerlerinin ülkemizden bir an önce gitmesini istiyoruz...
Yüzlerce kez yazdığım gibi ABD, IRAK'a AVRUPA'nın bölgeye inmesini önlemek için girmişti. Leyla Zana'nın verdiği son röportajında da belirttiği gibi bu AB için umut kapısıydı, enerji ile buluşma noktasıydı.
Tam da bu nedenle Washington, KÜRTLER'i ayırıyor, KUZEYDE tutuyordu. 1990'dan bu yana... Stratejik olarak yapılması gereken onlar açısından buydu. Yaptılar da. Ancak AVRUPA bölgede güçlüydü.
Başta PKK olmak üzere kullandıkları araçlar fazlasıyla mevcuttu. Ve KÜRT DEVLETİ sözleri ortalığa saçılınca, asılsız haritalar yayınlanınca TÜRKİYE gibi bir müttefikin de ABD'nin yanından uzaklaşması sürpriz olmuyordu. Oysa bölgede Türkiye'siz ve Türkiye'ye rağmen hiçbir operasyon yapılamazdı.
Sonuç alınamazdı. NET!

Devamı: https://www.takvim.com.tr/yazarlar/ergundiler/2024/03/08/derin-temas

Bu haber toplam 144 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim