• İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C

İsmail Güleç: Cumhuriyet tarihinde dini hayatın resimli geçidi

İsmail Güleç: Cumhuriyet tarihinde dini hayatın resimli geçidi
Malum 2023 yılı Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılıydı. Bu kapsamda kurum ve kuruluşlar muhtelif etkinlikler düzenlediler, kitaplar yayınladılar.

 Benim gördüklerim arasında İsmail Kara hocamızın yayınladığı Resimli Cumhuriyet Din Kitabı (İstanbul: Dergâh, 2023) kadar yüzüncü yıla yakışan bir kitap görmedim. Gördüklerim daha çok Cumhuriyet'in 100. yılına ithaf edilen muhtelif konularda yazılmış kitaplardı. Maalesef başta üniversitelerimiz olmak üzere resmi ve sivil kurumlarımız, gördüğüm ve bildiğim kadarı ile yüzyıllık hikayemizi anlatan kitaplar yayınlayamadılar.

İsmail Kara hocamız kitabında cumhuriyetin kurulduğu tarihten bu yana toplumun dini hayatına dair tüm gelişmeleri resimlerle adeta bir film şeridi gibi gözümüzün önüne seriyor. Böyle bir kitabı hazırlayabilmek için iki önemli özelliğe sahip olunması gerekir. İlki konuyu çok iyi bilmek, ikincisi de zengin bir arşive sahip olmak. Böyle bir kitabı da hem konu hakkında derin müktesebatı hem de yıllardan beri biriktirdiği, bulmak ve görmek için bazen aylar, yıllar beklediği belgelerden oluşan zengin ve eşsiz arşiviyle ancak İsmail Kara hocamız yazabilirdi. Nitekim yazdı da. 

İsmail Kara, bu kitabında yüzyıllık dini hayatımızın tabiri caizse muhasebesini yapmış, çetelesini tutmuş, karzarar hanelerini göstermiş. Bir nevi bilançoyu çıkararak yüzyıl içinde geldiğimiz noktayı gözler önüne sermiş.

Dini anlamak için sosyal yapıyı da bilmek gerekiyor şüphesiz. Bir parçası olduğumuz toplumun sosyolojisini bilmeden dini yaşantıyı anlamak mümkün olmuyor. Bu üç cilttlik muhalled eserde devletin dine yaklaşımı ve dini hayatta yaptığı düzenlemeler, laiklik uygulamalarının sonuçları, inkılapların uygulanmasında yaşanan garip ve hüzünlü hikayeler, sekülerleşme esnasında değişen dil, tarih, kültür, hukuk ve düşünceler, tüm bu olup bitenler ve savruluşlar karşısında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın din anlayışı, verdiği din hizmetleri ve yaptıkları, eğitim sistemi ve din eğitimi, cemaatler ve tarikatlar ile dine getirdikleri yorum ve uygulamalar, oluşan yeni dini gruplar, dinî eğitim kurumları, irtica üzerinden oluşturulan edebiyat ve sinema, İslam dünyası ile olan münasebetlerimiz, siyaset kurumunun ve siyasetçilerin din karşısındaki tutumlarının seyri, asker-sivil bürokrasi, üniversite, basın ve aydın oldukları düşünülen kesimin dini konulara yaklaşımı, mütedeyyin ailelerin kızlarının eğitiminden doğan başörtüsü meselesi, halk Müslümanlığının tezahür biçimleri ve bastırılma çabaları, Alevilik, şehirleşememenin getirdiği sorunlar ve yeni cami mimarisi, dinî konularda yapılan yayınlar hakkında bilgi ve belgeler var.

Devamı: https://www.fikriyat.com/yazarlar/ismail-gulec/2024/01/31/cumhuriyet-tarihinde-dini-hayatin-resimli-gecidi

 

Bu haber toplam 171 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim