• İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C

"Kendini Nizam-ı Âleme adayan bir şahsiyetti"

"Kendini Nizam-ı Âleme adayan bir şahsiyetti"
Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun dava arkadaşlarından Dr. Veysi Erken, “Muhsin Başkan’ın ideali; ilâ-yı kelimetullah doğrultusunda, yer yüzüne adaleti hakim kılma.

Muhsin Yazıcıoğlu, Türk siyasetinin en çok sevilen isimlerinden birisi. Ona duyulan sevgi oy oranlarıyla ölçülemeyecek kadar büyük. Her partiden her görüşten insanla yakın dostluk kurabilen herkesin sevgisini kazanabilen Yazıcıoğlu bu milletin ortak bir değeri. İsmi artık partiler üstü bir saygı görüyor. Şehit Lideri, birlikte siyaset yapan yakın dostlarından Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Veysi Erken ile konuştuk...

Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu Başkan ile nasıl tanıştınız?

Muhsin Başkan ile benim ilk tanışıklığım 1977 yılına dayanır. Muhsin Başkan Ülkü Ocakları Genel Başkanıyken, ben Ülkücü Köylüler Derneği Genel Sekreterliği görevini yürütüyordum. İlk tanışmamız bir arkadaşımızın cenazesinde oldu.

TEK BAŞINA SİYASAL’I BASTI

Nasıl bir gençlik lideriydi?

Muhsin Başkan her yönüyle gençliğe liderlik etmiş bir insan. Karizmatik lider deniliyor ya, cezp edici. Mesela bir defa Kur’an ve Hz. Peygamber’in sünnetini idrak ederek yaşayarak örneklik teşkil etmiş bir insan. Ahde vefası ile gençliğe liderlik yapan bir insan. Mesela tek başına Siyasal Bilgiler Fakültesini basacak kadar cesur. 

Başkanın ideali neydi?

İdeali gayet açık ve her yerde ifade edilen bir şeydi. İlâ-yı kelimetullah doğrultusunda, yer yüzüne adaleti hakim kılma. Bu da Allah’ın bize Hz. Peygamber vasıtasıyla vahyettiği nizamın teessüsü ile mümkün. O dünyanın her tarafında adaletin hakim olması için böyle bir mücadelenin içerisinde kendisini bulmuştur. Böyle bir yapıda. Aynı yolu takip etmeye çalışanlarla da aynı özelliği şu anda da görüyoruz.

MHP’DEN KOPUŞ SEBEBİ

Onu MHP’den ayıran neydi?

1991’deki seçim ittifakından sonra Meclis’e giriliyor, SHP’nin içerisinde yer alan Orhan Doğan, Leyla Zana vesaire kişilerle DYP-SHP koalisyonu kurulacak. Türkeş bunlara destek vereceğiz diye bir çıkışta bulunuyor, kimseye danışmadan. Görünen anlamda ilk ayrılık burada başlıyor. Ama bu biraz daha temelde yaşayıştaki farklılıklardan kaynaklandığını düşünüyorum.

NEDEN İKTİDAR OLAMADINIZ?

BBP olarak sizce neden başarılı olunamadı?

Öncelikle Rabbim dilemedikten sonra hiç kimse iktidar olamaz. Birincisi Başkanın, herkese yardım için koşan ama bu karşılığında oy da dahil olmak üzere hiçbir şey beklemeyen bir yapısı vardı. İkincisi o zaman BBP üzerinde çok oyun oynandı. MHP ve Refah arasında sıkışık durumda tutmak için bir sürü projeler geliştirildiğine inanıyorum. Bugünkü Tayyip Erdoğan’ın yaptığı gibi bu iki çizgiyi toparlayabilecek bir siyaset güdülebilirdi. BBP siyasi parti ötesi bir tavır sergilediği için iktidar olamadı diyelim.

Helikopter suikastını nasıl yorumluyorsunuz?

Daha ilk dakikadan itibaren cinayet olduğunu söylüyorum.

Muhsin Başkan, Fetö tehlikesini daha önceden sezdi mi?

Bir sürü şeyi daha önce hissettiğini, bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum. Mesela Aktütün ve Dağlıca baskınlarını önceden o günkü cumhurbaşkanına aktarmıştır, ama dikkate alınmamıştır.

( Fatma Gülşen Koçak - Dr. Veysi Erken )

 

Yeni Akit

Bu haber toplam 2258 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim