• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Mehmet Beyhan: ​Antalya Diplomasi Formu iyi bir fikirdir

Mehmet Beyhan: ​Antalya Diplomasi Formu iyi bir fikirdir
Dış politika, bir devletin halkının güvenliğini, bağımsızlığını, ekonomik çıkarlarını, itibarını korumak ve geliştirmek için vardır. Tarih boyunca bütün devletlerin en temel ve öncelikli görevi güvenliktir.

 Zira güvenlik bir devletin doğrudan varlığıyla ilgilidir.

Devletlerin güvenliğine yönelen tehditler, bazen içte, bazen dıştan gelebilir. Ancak genel olarak baktığımızda tehditler genelde dıştan gelmiştir. Bu nedenle, bir ülke hem varlığını devam ettirmek hem de hak ve menfaatlerini korumak için izlediği dış politika oldukça önemlidir. Dış politikanın en önemli unsurlarından biri diplomasidir.

Diplomasi kavramını kısaca tanımlamak gerekirse, özel hukuki kurallarla korunan, dış ülkelerde ve uluslararası kuruluşların merkezinde yer alan ve diplomatların oluşturduğu bir ağdır. Dış politika uygulama faaliyetleri bu ağ üzerinden yürütülür. Modern anlamda bu ağın temelleri ilk olarak, İtalya’da 15. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıktı.

Önce ‘’şehir-devlet’’ daha sonra ‘’ulus-devletler’’ arasındaki ilişkilerde diplomatın tanımı ve işlevi üzerinde yoğunlaştı. Ancak bu yazımızda diplomatik teoriyi ilgilendiren kısımlara fazla girmeden diplomasinin milli güce katkısı üzerinde kısaca durmak istiyoruz.

Bugün dünyanın en güçlü ülkelerinde bile katı güç yoluyla amaçlarına ulaşamadıkları tecrübe edilmiştir. Bu nedenle ‘’diplomasi dış politikanın en önemli unsurudur’’ dedik. Maddi kaynak ve çok iyi yetişmiş personelle donatılmış bir dışişleri bakanlığı, kesinlikle ülkenin gücüne güç katar. Bunun için de devleti idare eden liderin ve etrafındaki kadronun stratejik bir zihne sahip olması son derece önemlidir.

Zira stratejik zihniyet, bir ülkede yaşayan insanların ortak tarihi tecrübenin imbiğinden geçer. Stratejik zihniyet, üzerinde bulundukları coğrafi mekânın şartlarını dikkate alarak ülkelerinin geleceği ve güvenliği için doğru değerlendirmeler yapabilen zihindir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/antalya-diplomasi-formu-iyi-bir-fikirdir-7173/

Bu haber toplam 172 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim