• İstanbul 19 °C
  • Ankara 17 °C

Mustafa Özcan: 85 bin okuru aşamamak!

Mustafa Özcan: 85 bin okuru aşamamak!
Enfüsi dairede maarifin kaynakları- beş duyu organına indirgenir veya hasredilir. Afakta ise gezmek, tozmak, okumak ve tefekkür bilgi kaynakları arasında sayılır.

Tefekkür akıl ile hayal ilişkilerinin etkileşiminden doğar. Bir sonraki durağı muhakemedir.  Muhakeme verileri çarpıştırmaktır.  Bilginin yetersizi ile yeterlisini birbirinden tefrik eder. Merak salmak da keşiflere ulaştırır.  

 Batı’nın İslam alemini geçmesinin temel nedenleri arasında matbaanın keşfi ve kitap basılması ve bunlara eşlik eden macera ruhudur. Macera ruhu coğrafi keşifleri, o da sömürgeciliği beraberinde getirmiştir. Sömürgecilik de zenginliği getirmiştir.  Geçmişte Haçlı savaşları odaklı dışarıya açılma denemeleri keşiflerle birlikte dünyaya açılma haline gelmiş ve milletlerin zenginliği bu suretle oluşmuştur. İçine kapalı toplumlar başkalarının boyunduruğu altından kurtulamazlar.  Dışarıya açılma ruhu ile kitap okuma alışkanlığı birbirini besleyen ve tamamlayan öğelerdir.

Batı hem macera ruhuyla bezenmiş hem de kitap okuma alışkanlığı ile temayüz etmiştir. 

  İslam aleminin bu alandaki karnesi pek parlak değildir. Hatta sönüktür.  Nitekim İsrail savunma bakanlarından Moşe Dayan Araplar hakkında şunları söyleyebilmiştir:  ‘Okumazlar okusalar da anlamazlar anlasalar da ihata edemezler ihata etseler de uygulayamazlar. ’ (https://wwwaljazeera.net/blogs/2017/9/8). Müslümanlar veya Araplar dinlerinin hilafına bir yol tutturmaya, aykırı gitmeye alışmışlardır. Kur’an-ı Kerim’in ilk ayeti oku emridir. Bedir Savaşında esir alınan müşrikler Müslümanlara okuma yazma öğretme karşılığı serbest bırakılmıştır.  Okuma  bilen ve öğreten esirler serbest bırakılmıştır. Cahiliyet döneminde parmakla gösterilen okuma yazma oranı İslam çatısı altında inkişaf etmiş ve gelişmiştir. Şimdi ise milletler ve ümmetler arasında en az okuyan toplulukların başında Müslümanlar gelmektedir.  Bu da sömürgecilerin iştahını artırmaktadır.  Neden? Bunun elbette sosyal ve siyasi nedenleri vardır. Bunun başında d istibdat ve otoriter düzenler gelir. 

Devamı: https://www.maarifinsesi.com/85-bin-okuru-asamamak/

Bu haber toplam 256 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim