• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Okan Müderrisoğlu: Siyaset kurumu olaya el koymalıdır!

Okan Müderrisoğlu: Siyaset kurumu olaya el koymalıdır!
Kabul, yüksek yargının farklı kanatlarının veya mensuplarının pek hoşuna gitmeyecek. Ama siyaseti doğrudan ilgilendiren bir konu, ne zaman asli bağlamından çıkıp yargılama sahasına girse "karışmış yumak" misali durumlar ortaya çıkabiliyor.

Elbette, yargı kurumuna özel kusur atfetme niyeti taşımıyorum! Sadece durum tespiti yaparak siyasetçilere, "Lütfen elinizi çabuk tutun. Bir an önce yasal, hatta anayasal düzenleme yapın ki mesele yargıda oradan oraya savrulmasın ve belirsizlik masadan kalksın" diyorum. Zira ne tarafa çekseniz o yöne uzayabilen bu elastiki tablo hem demokrasinin kalitesini olumsuz etkiliyor hem yargıya güveni örseliyor hem de siyaset kurumunun saygınlığına gölge düşürüyor.
Ondan sonra...
Mahkemelerin yorum farklılığı, yargısal aktivizm, jüristokrasi, süper temyiz mahkemesi, Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarının kesinliği ile bağlayıcılığı arasındaki ayrım meseleleri baş gösteriyor. Yetmiyor, muhtelif argümanlara, AYM ile Yargıtay mensupları arasındaki özlük hakları atışması ekleniyor. Bu sırada, olup bitenleri dışarıdan izleyen kamuoyu "sivil, demokratik anayasa gereğine sahip çıkma" duygusu ile "bunun arkasında ne var acaba?" şüphesi arasında sarkacın bir ucundan diğerine gidip geliyor. Haliyle sistemik risk üreten darbe anayasasından kurtulma mücadelesi ister istemez sakatlanıyor!

***

Tahmin edeceğiniz üzere TİP'ten seçilen Şerafettin Can Atalay'la ilgili hukuki ve siyasi gelişmelerden, hatta oluşturulan suni kamplaşmadan söz ediyorum.
Öncelikle birkaç hususun altını çizelim...
 Can Atalay'ın milletvekilliği düşürülmedi, düştü. Anayasa gereği kesinleşmiş mahkeme kararının TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla milletvekilliği düşmüş oldu.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/muderrisoglu/2024/02/01/siyaset-kurumu-olaya-el-koymalidir

Bu haber toplam 136 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim