• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

TYB Akademi 9: Türkiye'nin Sosyolojisi

TYB Akademi 9: Türkiye'nin Sosyolojisi
9. Sayı Türkiye'nin Sosyolojisi Bu sene üçüncü yılını tamamlayacak olan Türkiye Yazarlar Birliği’nin hakemli dil, edebiyat ve sosyal bilimler dergisi TYB Akademi Eylül 2013’te yayınlanan 9.

9. Sayı Türkiye'nin Sosyolojisi

Bu sene üçüncü yılını tamamlayacak olan Türkiye Yazarlar Birliği’nin hakemli dil, edebiyat ve sosyal bilimler dergisi TYB Akademi Eylül 2013’te yayınlanan 9. Sayısında Türkiye’de sosyolojinin gelişimini kişiler ve yaklaşımlar üzerinden ele alıyor. 

2013 Ocak ayında Türkiye’nin Düşüncesi başlığıyla yayınlanan sayısında Türk düşüncesinin güncel durumunu yaşayan fikir adamları çerçevesinde ele alan; Mayıs 2013’te yayınlanan Türkiye’nin Tarihi başlıklı sayısıyla Türkiye’de tarih yazımı, tarihçiliğin sorunları ve yaşayan Türk(iye) tarihçilerinin yaklaşımları üzerine geniş çaplı bir dosya hazırlayan TYB Akademi Eylül ayında yayınlanan sayısıyla tarihsel perspektifen kopmaksızın aktüeli anlama kaygısıyla geniş çaplı bir dosya hazırladı. Misafir editörlüğünü Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş’ın üstlendiği sayıda Türkiye’de sosyolojinin 100 yıllık serencamı kişiler ve kurumlar üzerinden ele alınıyor. Prens Sabahattin’den Ziya Gökalp’e, Şerif Mardin’den Erol Güngör’e kadar Türkiye’de sosyoloji alanında metin üretmiş çok sayıda entelektüel üzerine inceleme/değerlendirme yazılarının yer aldığı sayıyla okuyucusuyla buluşan TYB Akademi düşünce dünyamıza nitelikli bir çalışma bırakmayı amaçlıyor.

Alternatif Sosyoloji: Ölümünün 40.Yılında Kemal Tahir

TYB Akademi’nin Türkiye’nin Sosyolojisi sayısının bu alanda daha önce yayınlanmış çalışmalardan en belirgin farkı ise “Alternatif Sosyoloji: Ölümünün 40.Yılında Kemal Tahir” başlığıyla hazırlanan bölüm oldu. Türkiye’de sosyolojinin genellikle edebiyat ve sanat eserleri üzerinde durmuyor olmasından hareket edilerek oluşturulan bölüm vesile kılınarak vefatının 40.yılında Türk romanının önemli isimlerinden, aynı zamanda önemli bir entelektüel olan Kemal Tahir’in yaklaşımları farklı perspektiflerden analiz edildi. Bu bölümde Kemal Tahir’e ilişkin bir de soruşturma yer alıyor. 

Türkiye'nin Sosyolojisi başlıklı sayıda yayınlanan makaleler ve yazarları şöyle: 

100. Yılında Türkiye'de Sosyoloji / Prof. Dr. Mehmet Karakaş 

Sosyoloji ve Liberalizm Bağlamında Prens Sabahattin'e Yeniden Bakmak / Mehmet Karakaş 

Sosyolojimizin Ontolojisine Dair / Mehmet Aksoy 

Şerif Mardin'in Türk Sosyolojisindeki Önemi / Necmettin Doğan

Cemil Meriç Düşüncesinde Sosyolojinin Yeri / Mehmet Uğraş 

Orhan Türkdoğan Sosyolojisinde Yönetici / Aydın Sınıfın Türkiye'deki Yapısı, Rolü ve Önemi / Ensar Yılmaz 

Erol Güngör'ün Sosyolojik İzdüşümü / Köksal Alver

Korkut Tuna'nın Sosyolojisi Üzerine / Mehmet Aksoy

Medeniyetler Çatışması mı, Doğu-Batı Çatışması mı?: S.P.Huntington ve Baykan Sezer Karşılaştırmasına Dair Bİr Deneme / Fahri Çakı 

Alternatif Sosyoloji: Kemal Tahir'in Ölümünün 40. Yılı Anısına / Öner Buçukcu - Asım Öz 

Kemal Tahir'in Görünümleri- Soruşturma / Sezai Coşkun - Hakan Arslanbenzer - Beşir Ayvazoğlu - Özlem Fedai - Ümit Aktaş

Tartışma / Kitabiyat / Bayram Kaçmazoğlu - Fahrettin Altun 

Site-haber

 

Bu haber toplam 4405 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim