• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

A. Ali Ural: Hikmet ve Metafor

A. Ali Ural: Hikmet ve Metafor

''A. Ali Ural’ın yeni kitabı 'Bisiklet Dersleri' yazarın belli başlı denemecilik özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Ural, denemelerinde ilginç olaylara, haberlere, edebiyat, sanat, kültür tarihinden bilinen kişilerin/olayların bilinmeyen yönlerine değinmeyi çok seviyor.'' Abdullah Harmancı yazdı.

A. Ali Ural’ın yeni kitabı Bisiklet Dersleri (Şule, 2017) yazarın belli başlı denemecilik özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Ural, denemelerinde ilginç olaylara, haberlere, edebiyat, sanat, kültür tarihinden bilinen kişilerin/olayların bilinmeyen yönlerine değinmeyi çok seviyor. Görünende görünmeyeni bulmayı hedefliyor. Bize aradığımızı vermeden önce bekletiyor, merak ettiriyor, bizi bir finale hazırlıyor. Düşünceye, hikmete, mesaja bir olaydan, bir örnekten, bir metafordan ulaşmayı, bu sayede okuru merak ettirmeyi amaçlıyor. Mesajını bu merakı giderme vakti geldiğinde veriyor.

Zaman zaman bir öykünün malzemesi olacak kadar derinlikli ve tüyler ürpertici olayların, çok orijinal sahnelerin bir deneme içinde kullanılmasına üzülüyorsunuz. Keşke bundan bir öykü kotarılsaydı, dediğiniz oluyor. Özellikle “Kâhin ve Kadın” adlı yazı veya “Unutulma Korkusu”, bir öyküye dönüştürülseydi, dediğimiz türden metinler.

Ural’ın gerek Doğudan gerekse Batıdan geniş bir okuma kültürüne sahip olduğunu görüyoruz. Sadi’den Shakespeare’e, İbn-i Farız’dan İmam Şibli’ye, Gazali’den Mona Lisa’ya, Pinokyo’dan Sil Baştan filmine kadar uzanan çok geniş ve çeşitli bir kültür alanı bu.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/27797/a-ali-ural-hikmet-ve-metafor

Bu haber toplam 977 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim