• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Acımız Büyük; Fahri Ali Vefat Etti

Acımız Büyük; Fahri Ali Vefat Etti
Makedonya’da yaşayan Türklerin en önemli aydınlarından biri olan gazeteci ve şair Fahri Ali, bugün hakkın rahmetine kavuştu.

Makedonya’da yaşayan Türklerin en önemli aydınlarından biri olan gazeteci ve şair Fahri Ali, bugün hakkın rahmetine kavuştu.

Merhuma Allahtan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz.

Başımız sağolsun!

 

 

Fahri Ali kimdir?
 

 

1948 yılında Üsküp'te doğdu. İlk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra, Üsküp'ün "Nikola Karev" Öğretmen Okulu'ndan mezun oldu. Burs vaadinde bulunulması üzerine, "Kliment Ohridski" Pedagoji Akademisi Matematik-Fizik Bölümü'ne kaydını yaptırdı. Burs vaadi boşa çıkınca da, ailesinin maddi imkânları sınırlı olduğundan öğrenimine devam edemedi. Bunun üzerine 1970 yılının sonlarına doğru "Birlik" Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. Uzun yıllar gazetecilik yaptıktan sonra, gazetede haftada bir yayımlanan "Bahçe" Çocuk Eki'ni hazırlamaya başladı. Bir ara "Sevinç" ve "Tomurcuk" Aylık Çocuk Dergileri'nin yayın yönetmenliğini de yaptı. Halen "Tomurcuk" Çotuk Dergisi'nin yayın yönetmenidir. 

İlk şiirleri "Sevinç" ve "Tomurcuk" çocuk dergilerinde yayımlanan Fahri Ali'nin şiir dışında önemli bir çalışması olmamıştır. "Mangal" başlıklı ilk şiir kitabı "Birlik" Yayınları tarafından 1973 yılında yayımlandı. Bunu, "İki Yürekli" ("Birlik" Yayınları, Üsküp 1978), "Nal" ("Birlik" Yayınları, Üsküp 1983), "Su Ağırlaştı" ("Tan" Yayınları, 1990), "Kayadan Kopma" ("Birlik" Yayınları, Üsküp 1992) adlı şiir kitapları izledi. Şiirlerinin bazıları Makedonca'ya çevrilip "Ostrata strela na slobodata" ("Özgürlüğün Sivri Oku", "Ogledalo" Yayınları, Üsküp 1984) adı altında kitap olarak yayımlandı. 

Arada bir yazdığı ve çocuk dergileri sayfalarında yayımlanan çocuklar için kaleme aldığı şiirler "Çocukluk Rüzgârları" ("Birlik" yayınları, Üsküp 1994) adı altında kitap haline getirildi.

Yeni yayınlanan “Asya Şiirlerim” (“Yeni Balkan” Yayınları, Üsküp, 2014) adlı şiir kitabıyla da yeniden okuyucuların ilgi odağı oldu. 

Fahri Ali, bir ara başkanı da olduğu "Orhan Veli Kanık" Yazın Oyun Topluluğunun kurucularındandır. 1968-69 yıllarında üyesi olduğu ve uzun zamandan beri faaliyet gösteremeyen "Yeni Yol" Kültür Güzel Sanatlar Derneği "Nâzım Hikmet" Edebiyat Kolu yerine, aynı derneğin çatısı altında, 1992 yılında faaliyete geçen "Yahya Kemal Beyatlı" Edebiyat Kolu'nun kurulmasına öncülük etti ve bu kolun başkan görevine seçildi. 

Makedonya Yazarlar Birliği ve Gazeteciler Cemiyeti'nin üyesiydi. Yeni Balkan gazetesinde köşe yazarlığını yapmaktaydı.

http://www.yenibalkan.com/gundem/acimiz-buyuk-fahri-ali-vefat-etti-h7230.html

Bu haber toplam 1620 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim