• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Bir imkân olarak pişmanlık

Bir imkân olarak pişmanlık
Üsküdar'daki Balaban Tekkesi'nde kitabına dair konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Handan Yalvaç Arıcı, kitabı okuyan bir felsefeci arkadaşının “Seni tanımasam kitabın başlığında 'Kur'an'da' ifadesi olduğu için alıp okumazdım.

Her ne kadar toplumsal belleğimize ‘depresif’ bir ruh hali gibi yerleşse de pişmanlık Kur’anî perspektiften bakıldığında ve doğru yönetildiğinde kişinin her iki dünyasını kurtaracak bir imkân. Bu tezi akademik bir çalışma ile ortaya koyan Handan Yalvaç Arıcı’nın Kur’an’da Pişmanlık Psikolojisi adlı kitabı psikoloji ve ilahiyat ilimlerini buluşturuyor.

 

İlk bakışta olumsuz gibi görünen ancak üzerine biraz kafa yorulduğunda ve iyi değerlendirildiğinde hayatımıza doğru bir ivme kazandırabilecek bir duygu pişmanlık... Hayatımız boyunca aldığımız kararlar, seçimlerimiz, davranışlarımızla ilgili fazlasıyla keşkelerimiz olur. Keşke o okulu seçmeseydim, evlilik kararı verirken acele etmeseydim, o iş yerine değil de şuna girseydim, o yoldan değil de şuradan gitseydim gibi milyonlarca pişmanlık cümlesi kurarız...

Her ne kadar toplumsal belleğimize 'depresif' bir ruh hali gibi yerleşse de pişmanlık Kur'anî perspektiften bakıldığında ve doğru yönetildiğinde kişinin her iki dünyasını kurtaracak bir imkân. Bu yargı aslında yakın zamanda kitaplaşan bir akademik tezin de çıkış noktası. Handan Yalvaç Arıcı, Düşün Yayıncılık'tan okura ulaşan Kur'an'da Pişmanlık Psikolojisi adlı kitabında pişmanlığın aktif tövbe ile nasıl anlamlı bir değişim ve dönüşümün çıkış noktası haline getirilebileceğini anlatıyor. Pişmanlığın psikolojik ve sosyolojik boyutunu da incelikle ele alan çalışma, şaşırtıcı pek çok bilgi de içeriyor. Buna rağmen isminden dolayı da ilginç eleştiriler de alıyor. Üsküdar'daki Balaban Tekkesi'nde kitabına dair konuşmak üzere bir araya geldiğimiz Handan Yalvaç Arıcı, kitabı okuyan bir felsefeci arkadaşının “Seni tanımasam kitabın başlığında 'Kur'an'da' ifadesi olduğu için alıp okumazdım. Başlıktan o ibareyi çıkarsan çok daha geniş kesimlere ulaşabilirsin” şeklinde bir yorum yaptığını söylüyor.

 

Devamı için: http://www.yenisafak.com/hayat/bir-imkan-olarak-pismanlik-2508501

Bu haber toplam 2233 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim