Dursun Gürlek'ten: Başbakan Davutoğlu ve Kırkıncı Hoca

Dursun Gürlek'ten: Başbakan Davutoğlu ve Kırkıncı Hoca
Osmanlı Devleti’ni anlı, şanlı ve ihtişamlı kılan ve “devlet-i ebed müddet” payesine yükselten en önemli sebeplerden biri de padişahların İslam alimlerine, İslam mutasavvıflarına gösterdikleri saygı ve duydukları ilgidir.

 Bu hürmet ve alaka sık sık gerçekleşen ziyaretlerle de kendini belli ediyordu. Başta padişahlar olmak üzere devlet ricalinin ulemayı arayıp bulmaları, onların hallerini hatırlarını sormaları, tecrübelerinden istifade etmeleri, bir Osmanlı geleneği olarak yüz yıllarca devam etti. İlk padişahtan son hükümdara kadar bu güzel gelenek sürüp gitti. Beni asıl mutlu eden İstanbul’un fethi değil, Akşemseddin gibi bir alimle yan yana olmaktır, onunla aynı havayı teneffüs etmektir diyen Fatih’i, cihan hükümdarı yapan sır işte buydu.

Devlet-i Ebed Müddet’in, uzun hem de çok uzun müddet hükmünü icra edip tarihe karışmasıyla birlikte hiddet ve şiddet devri de başlamış oldu. Gönül sultanlarının gönüllerden silinmesi, din adamlarının itibarsızlaştırılması için ne gerekiyorsa yapıldı. Hacı hoca takımı en iğrenç karikatürlere konu oldu, bir zamanlar el üstünde tutulan bu insanları ayak altına almak istediler. Mesela pespaye romanlar, düşük seviyeli filimler için malzeme olarak kullandılar. İslam ulemasına yönelik bu linç harekatı, halkımızın beyaz ihtilal dediği Demokrat Parti’nin iktidarına kadar devam etti. Menderes ve arkadaşlarının iş başına gelmesiyle birlikte, ulemanın başına gelen felaketler de azalmaya başladı. Yeni başbakan vidayı gevşettiyse de yeni baştan bir düzeltme harekatı yapamadı. “Beyaz İhtilal”le de “beyaz sayfa” açılamadı. Menderes’in bu konudaki çekingenliğini, tereddütlerini, eski devre ait korkuları yakından öğrenmek istiyorsanız, merhume hacı annemiz Münevver Ayaşlı’nın “Pertev Bey’in Üç Kızı” isimli romanındaki Menderes – Said Nursi ilişkileriyle ilgili bölümü dikkatli bir gözle okumanız gerekiyor.

Gerek Adalet Partisi, gerekse Anavatan Partisi döneminde, ulemaya gösterilen ilgi, şu veya bu sebeple biraz daha arttıysa da “beyaz sayfa” Ak Parti’yle birlikte iyiden iyiye açılmaya başladı. Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra, Başbakan  Ahmet Davutoğlu da üzerine düşen görevi yapıyor, gittiği şehirlerin halkıyla kucaklaştığı gibi, alimiyle ulemasıyla da buluşuyor, onların duasını almaya çalışıyor.

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/basbakan-davutoglu-ve-kirkinci-hoca-3789yy.htm

Bu haber toplam 477 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim