• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Eşrefoğlu Rumi İznik'te Anıldı

Eşrefoğlu Rumi İznik'te Anıldı
İznik Belediyesi'nin düzenlediği Eşrefoğlu Rumi'yi anma toplantısında Safiyüddin Erhan, Hayat Nur Artıran ve Mustafa Kara konuştu. Büşra Burcu Arslan etkinlikten notlarını aktarıyor.

“Cefâsız kimse ermedi vefaya/ Gül olmaz bellidir hâr olmayınca/ Visâl-i şerbetine kimse kanmaz/ Yürek dert ile yanar olmayınca” Eşrefoğlu RumiTürk-İslam dünyasının mutasavvıf şairlerindendir. Eşrefiyye tarikatını kuran Eşrefoğlu, zâhiri ve bâtınî ilimleri öğrendikten sonra intisap ettiğiEmir Sultan tarafından Hacı Bayram-ı Veli’ye gönderilir. On bir sene burada riyazat ve nefis mücadelesi yaptıktan sonra, ondan icazet alır ve İznik’e halife olarak geri döner. Bir süre sonra da Hacı Bayram-ı Velî’nin emri ile Abdülkadir-i Geylani’nin evlâdından Şeyh Hüseyin el-Hamavî’ye intisap eder. Şeyh Hüseyin, ona kısa zamanda hilafet vererek, kendisini Kadiriyye tarikatının Anadolu’da kurulmasına, yaşatılmasına memur eder. Eşrefoğlu Rûmî, İznik’e döndükten sonra, burada Kadirîliğin bir kolu olan Eşrefiyye tarikatını kurar ve halkı irşada başlar. Tarikatı kısa zamanda her tarafa yayılır. Özellikle Bursa ve İznik’te etkili olur.

İşte bu güzel Sultan’ın 547’nci vuslat yıldönümü sebebi ile geçtiğimiz günlerde İznik’te türbe-i şerifinin bulunduğu mekânda, İznik Belediyesi tarafından “Eşrefoğlu Rûmî’yi Anmak ve Anlamak” başlıklı bir program gerçekleştirildi. İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, İznik İlçe Müftüsü Veli Vehbi Bardakçı, Eşrefoğlu Rûmî Hazretlerinin torunlarından Safiyüddin Erhan, Şefik Can Uluslararası Mevlânâ Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı H. Nur Artıran, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Profesörü Mustafa Kara konuşmacılar arasında idi.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/etkinlik/24018/esrefoglu-rumi-iznikte-anildi

Bu haber toplam 1355 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim