• İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Hikâye anlatıcılarının tüm güçleri kelimelerdir

Hikâye anlatıcılarının tüm güçleri kelimelerdir
Necip Tosun'un 'Doğu'nun Hikaye Kuramı' kitabında dikkate değer hususlardan birisi de hikâye anlatıcısı ile dinleyicisinin özellikleri... Hatice Ebrar Akbulut yazdı..

Hikâyeler öylesine kurgulanmış değildir. Kurgusallığın yapaylığı hikâyenin ruhuna aykırıdır. Yaşanmışlıklar hikâyenin oluşumuna zemin hazırlar. Kurgulanmış anlatılar olaylar zinciridir. Hikâyenin karakterinde ise bir mesajı iletmek ve dikkat çekmek vardır. Anlaşılır ve açık olmak, hikmetler sunmak vardır. Toplumun değerleri hikâyeye yansır ve bu değerler, anlatılagelen hikâyeyle birlikte gelecek nesle aktarılır. Robert Fulford şöyle bir ifade kullanır: ‘Bir sosyal bilimcinin değer yargılarından bağımsız bir sosyoloji yaratma hayali mümkün olabilir, ama değer yargılarından bağımsız hikâye diye bir şey olamaz.’

Diyebiliriz ki hikâyeler, toplumun başından geçen acı, sevinç, kahramanlık, zafer, yenilgi gibi yaşanmışlıkların izlerini anlatmak ve aktarmak içindir. Dinî inanışlar ve toplumun bünyesinde bulunan değerlerin tümü hikâyenin yapısında bulunur. Toplumun yaşadıklarından doğan hikâye, o toplumun kimliği hâline gelir. Her ferdin ve her toplumun yaşantısı hikâyelerden evler kurmaya adaydır. Kurulan bu evlerin temeli çürük de olabilir, sağlam da… Dedikodudan, sıradan bir olaydan hikâye türeyebileceği gibi bazen bir imgeden, unutulmayacak bir olaydan da hikâye ortaya çıkabilir. Hikâyeleri okuduğumuzda, iyinin ve kötünün varyantlarını iç içe görebiliriz.

Kitaplığımızda hikâyeye dair doyurucu nitelikte hazırlanan bir kitap bulunabilecek artık:Doğu’nun Hikâye Kuramı. Öyküleriyle tanıdığımız Necip Tosun’un kaleminden çıkan bu kitap, hikâyenin evreninde gezindiriyor okuyucuyu. Evrenin (hikâyenin) bütünlüğünü kavrayabilmemiz için evrenin içinden parçalar (örneklem) seçilmiş. Parçaların her biri kendi dönemi içerisinde adından söz ettirdiği gibi çağını aşmış eserlerdir. Mesnevî, Dede Korkut Hikâyeleri, Kelile ve Dimne, Tutînâme, Şahnâme, Makamat, Mantıku’t-Tayr, Binbir Gece Masalları, Bostan ve Gülistan, Leyla ile Mecnun, Amâk-ı Hayâl, Mem û Zîn ve daha birçok eser üzerinden hikâye serüvenimiz anlatılmış.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19310/hikye-anlaticilarinin-tum-gucleri-kelimelerdir.html

Bu haber toplam 979 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim