• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

İslam Dünyasındaki Entelektüel Hareketsizlik Nasıl Aşılır?

İslam Dünyasındaki Entelektüel Hareketsizlik Nasıl Aşılır?

Atasoy Müftüoğlu, kendisiyle çeşitli mecralarda yapılan röportajların biraraya getirildiği 'Umut ve Sorumluluk' ve 'Evrensel Ufkun İmkânları' kitaplarında İslami camianın medeniyet tasavvurunu inşa etmek için yapılması gereken ilk şeyin zihinsel bir özgürleşme mücadelesi olduğunu, sınırları seküler, modern ve liberal bir dünya tarafından çizilen bir zihnin, hiçbir zaman yeni bir medeniyet üretemeyeceğini belirtiyor. Sedat Palut yazdı.

İslam dünyası oldukça zor günler geçiyor. Bu dünyanın ekonomik olarak iyi olması, kültürel ve sosyal anlamda ne yazık ki iyi olduğu anlamına gelmiyor. Birçok düşünür, İslam dünyasının Batı’nın kültürel değerleri altında yaşadığı fikrinde birleşiyor. Bu durumu aşmak mümkün müdür? Hem İslam dünyasında hem de İslam dünyasının bir parçası olarak ülkemizde?

Bu konuda kafa yoranlardan birisi Atasoy Müftüoğlu’dur. Beyan Yayınları yakın zamanda Müftüoğlu ile farklı yayın organlarında yapılmış röportajlarını, Asım Öz liderliğinde bir araya getirmiş. Hem de iki kitap halinde: “Evrensel Ufkun İmkânları” ve “Umut ve Sorumluluk

İslam dünyası bağımsız hareket edemiyor

Müftüoğlu, Umut ve Sorumluluk adlı kitabında verdiği cevaplarda, İslam dünyasının Batı’nın belirlediği kodlar ve kavramlar üzerinden düşündüğüne dikkat çekiyor. Bunun üzerinden gelinmesi için zihinsel bir devrim şarttır, yazara göre. Eğer İslam dünyası kurucu kültürel bir perspektif ortaya koyamazsa yaşadığı zihinsel sömürge durumunu aşamayacaktır. “Sömürgeleştirilen zihin kendisine vaziyet eden iradeyi çözümleyemiyor. Ancak bağımsızlaşması halinde bunu çözümleyebilir.” (S.27) Bu çerçevede İslam dünyasının eleştirel bir felsefeye muhtaç olduğunu belirtiyor. Yazar çıkış yolunu da kültürel mirastan faydalanma ve temel bir İslami çerçeveye sahip olma olarak tanımlıyor.   Müftüoğlu, Evrensel Ufkun İmkânları kitabında, İslam dünyasının üretmediğini, üretilen Batı etkisi şeylere maruz kaldığını belirtiyor. Özellikle sanat, içerik ve düşünce alanında… Günümüz İslam dünyasının geçmişten miras alındığını, üzerine düşünülmediği için önümüze sunulanı tükettiğimize dikkat çekiyor.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/27898/islam-dunyasindaki-entelektuel-hareketsizlik-nasil-asilir

Bu haber toplam 937 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim