• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Herkesin rağbet etmediği bir Üsküdar güzeli

Herkesin rağbet etmediği bir Üsküdar güzeli
Ayazma Camii için İstanbul'un en şanslı camilerinden biri desek yeridir. Yasin Şafak en sevdiği camiyi yazdı..   Üsküdar-Salacak'taki Ayazma Camii için İstanbul'un en şanslı camilerinden biri desek yeri.
46-1309598935
Ayazma Camii için İstanbul'un en şanslı camilerinden biri desek yeridir. Yasin Şafak en sevdiği camiyi yazdı..

 

Üsküdar-Salacak'taki Ayazma Camii için İstanbul'un en şanslı camilerinden biri desek yeri. Gerçekten inat edilse dahi nezih kalmaması pek mümkün olmayan bir semtte bulunur. Şehrin o kısmından anayol geçmesi mümkün değildir. Etrafı sanki yüzyıldır öyle kalmış bir mahalle izlenimi verir. Sırtında yeralan okul mesela... Bir bakarsınız ki o mektep de bir mahalle mektebi ve 100 sene öncesinden kalmış.

 

Orası belki 300 yıldan beridir hep mahalle tanımını haiz olsa da mahalle camisine göre büyükçe bir camidir Ayazma Camii. Mimarı baş mimar Mehmet Tahir Ağa aynı yıllarda peşisıra Beylerbeyi (Hamid-i Evvel) Camii ve Gülhane'deki Zeynep Sultan Camii'ni de yapmıştır. Beylerbeyi'nin denize sıfır oluşu ve biraz daha büyükçe görüntüsü onu öne çıkartır. Zeynep Sultan ise oldukça farklı malzeme ve görüntüye sahiptir.

 

Beylerbeyi ve Ayazma ise bir parka benzer. Bugün iç avluları, yaydıkları hava ve şehir yaşantısındaki yerleri ise elbette bir başkadır. Ayazma ahalinin yolunun pek geçmediği bir yerdedir ve burası tefekkürün derinlerine dalınacak bir bahçe gibidir. Kışın yerlere dökülen, yazın her yerden fışkıran yaprakları eksik olmaz. Cami yağmurlarda, karlarda bir ayrı güzeldir. Yağmurda yıkınmak halini gayet güzel yaşar çünkü çevresinde ona sıfır, ondan yüksek, onu rüzgara-yağmura kapatabilecek bir yapı yoktur. Cepheden fotoğraflarda görüleceği gibi havadardır.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/17868/herkesin-ragbet-etmedigi-bir-uskudar-guzeli.html

Bu haber toplam 1020 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim