• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Osmanlı çınarından bugüne taşıdığımız ne?

Osmanlı çınarından bugüne taşıdığımız ne?
Bir medeniyet düşü gören insan, insanını ahlâklı yetiştirmeli ve ahlâkını da insanına sanatla sunmalı. İşte tam da bunu yapmış bir çınardan söz ediyoruz: Devlet-i Âliye-yi Osmâniyye. Naile Doğan yazdı..   Dev bir çınar.
gul-tip-1_1
Bir medeniyet düşü gören insan, insanını ahlâklı yetiştirmeli ve ahlâkını da insanına sanatla sunmalı. İşte tam da bunu yapmış bir çınardan söz ediyoruz: Devlet-i Âliye-yi Osmâniyye. Naile Doğan yazdı..

 

Dev bir çınar. Heybetli. Hâlâ gölgesinde nefeslendiğimiz, hâlâ dallarının uzandığı ufuklarda ilerlemeye çalıştığımız, suyunu İslam’dan alarak yükselen bir çınar. İslam’la ahlaklanan, ahlakını inancından alarak sanatıyla âleme haykıran bir çınar. ‘Kemâlat teferruattadır’ deyip en ince, en derin ayrıntılara kadar inancını işleyen bir çınar. İnşa ettiği medeniyette yetiştirdiği bir çocuktan bir bahçıvana, bir kapı tokmağından bir camiye, bir saraya kadar edebini sanatıyla nakşeden bir çınar. İnsan olmadan Müslüman olunamayacağını bilen, bu sebeple insan olmanın gerektirdiği erdemlere ulaşabilmek için sanat eğitimini araç olarak kullanan bir çınar. O vakit önce bu iki kelimeye eğilmeli, ki bu çınardan nasiplenebilmeli insan: Ahlâk ve sanat...

 

Her ikisi de Kur’ân’da sıkça geçen kelimelerden. İlmin ileri gelen büyüklerinden Rağıb el-İsfahanî, Kur’an kavramları sözlüğü Müfredât'ında bu kelimelerin geliş/türeyiş yeri olan kök anlamlarını şöyle veriyor: Ahlâk, doğru dürüst planlamadır. Bu sözcüğün “halk” hali, gözle görülen şekil ve suretlere, ahlâk anlamına gelen “hulk” hali ise ancak basiret ile algılanabilen (gönülle kavranabilen) kuvvelere ve seciyelere tahsis edilmiştir.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/17975/osmanli-cinarindan-bugune-tasidigimiz-ne.html

Bu haber toplam 899 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim