• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Edebiyatta geçişkenlik 50’li yıllara dayanıyor

Edebiyatta geçişkenlik 50’li yıllara dayanıyor
Necati Mert, Hece dergisinin 213. sayısındaki yazısında Sait Faik’le birlikte ve özellikle ondan sonra hikayenin dil ve kurgu bakımından değişiklik göstermeye başladığını söylüyor. Sadık Koç yazdı..
necati-mert
Necati Mert, Hece dergisinin 213. sayısındaki yazısında Sait Faik’le birlikte ve özellikle ondan sonra hikayenin dil ve kurgu bakımından değişiklik göstermeye başladığını söylüyor. Sadık Koç yazdı..
Edebiyatımızın uzun soluklu dergilerinden biri olan Hece dergisi, Eylül-2014 tarihli sayısıyla 213. sayısını çıkarmış bulunuyor. Hüseyin Su’nun “Son Hece’m” başlıklı yazısıyla açılıyor dergi. Bir veda yazısı bu. Hüseyin Su, Hece’deki görevini bu sayıdan itibaren arkadaşlarına devir ve teslim ettiğini belirtiyor. Ardından Necati Mert’in “Memleket Halleri, Geçişkenlik ve Edebiyata Yansıması” başlıklı yazısı geliyor ki, bu yazı üstünde duracağız. Hasan Aycın ilginç bir çizgiyle katılmış bu sayıya. Bizim Elif (harfi), Latin Elif’e (A) sorar: Türkçe biliyor musun? Latin elif, şöyle cevaplar soruyu: Türkçe konuş Türkçe. Öz kültürüne yabancılaşmanın çizgi hali. Aycın’ın çizgisinden sonra sırayı şiirler alıyor. Biz, bu ilk bölüm şiirlerinden çok dosyadan önce yer alan şiirleri daha nitelikli ve etkileyici bulduk. Özellikle Hamza Günerigök, Bilal Can ve Ömer Onaylı’nın şiirlerini.

Dosya konusunu da önemli. “Dijital Yerlileri ve Dijital Göçmenleriyle Sosyal Medya ve Edebiyat” başlığını taşıyor dosya. Meselenin etraflıca ele alındığı anlaşılıyor. Sosyal medyanın edebiyata katkıları nelerdir, edebiyattan (yazardan) eksilttikleri nelerdir, sosyal medya niteliksiz şair ve yazar adaylarını cesaretlendiriyor mu, 140 karakterden oluşan yeni bir metin türü mü doğuyor, sosyal mecraların zihne etkisi var mıdır, varsa nedir gibi daha pek çok soruya cevap aranmış, çoğu soruya tatmin edici cevaplar da verilmiş görünüyor.

 

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18259/edebiyatta-geciskenlik-50li-yillara-dayaniyor.html

Bu haber toplam 809 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim