• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Askeri mimarinin şaheserlerinden biri

Askeri mimarinin şaheserlerinden biri
Pakistan'da 16. yüzyıldan bugüne miras kalan Rohtas Hisarı Suri Hanedanı'nın kurucusu Şir Şah Suri tarafından 1541'de inşa edildi.
rohtas
Pakistan'da 16. yüzyıldan bugüne miras kalan Rohtas Hisarı Suri Hanedanı'nın kurucusu Şir Şah Suri tarafından 1541'de inşa edildi.

 

Pakistan’ın Cehlum şehri yakınlarında bulunan Rohtas Hisarı, Orta ve Güney Asya’daki erken dönem İslami, askeri mimarinin müstesna örneklerinden biri. Suri Hanedanı’nın kurucusu Şir Şah Suri, Gakharlara karşı yürütülecek saldırılar için kullanılmak üzere, hisarın inşaatını 1541'de başlattı.

 

70 hektarlık alana kurulan hisarın surları, 4 kilometre uzunluğunda. Rohtas Hisarı ziyaretçilerini sur çevresinde bulunan büyük giriş kapıları karşılıyor ve hisarda tam 12 giriş kapısı bulunuyor. Bu kapılardan en çok dikkat çekeni ise Süheyl kapısı. Süheyl kapısı estetik mimarisi ile göze çarpıyor.

 

Kum taşlarından yapılan Süheyl kapısı, balkonlu tarzıyla, Babür mimarisinin gelişiminde etkili olan patan modelini yansıtıyor. Surların hemen arkasında da güvenlik amacıyla inşa edilen 68 burç var.

Burçların içerisinde, karmaşık dar merdiven ve koridorlar yer alıyor.  Kabuli kapısının yanında bulunan Şahi Mescidi, Babürlüler zamanında inşa edilmiş bir mabet. Avlu ve namazgâhıyla sade bir yapısı olan mescidin dış kemerlerinde, zambak motifi içerisinde tezhip sanatı kullanılmış

 

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18294/askeri-mimarinin-saheserlerinden-biri-video.html

Bu haber toplam 1209 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim