• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Ne işi vardı hile ile, mimarlığını yapsaydı

Ne işi vardı hile ile, mimarlığını yapsaydı
Nazan Sezgin, Anadolu Selçuklularının bir dönemine damgasını vuran, taht mücadelesindeki entrikaların başı Sadeddin Köpek'i ve mimarı olduğu Kubadabad Sarayı'nı yazdı..
neii
Nazan Sezgin, Anadolu Selçuklularının bir dönemine damgasını vuran, taht mücadelesindeki entrikaların başı Sadeddin Köpek'i ve mimarı olduğu Kubadabad Sarayı'nı yazdı..

 

1237 yılında Türkiye Selçuklularının sultanı Alaaddin Keykubat, Kayseri’de av etinden zehirlenerek öldü. Yeni bir sefere hazırlanıyordu ve yerine veliaht olarak oğullarından İzzettin Kılıçarslan’ı vasiyet etmişti. İzzettin Kılıçarslan, sultanın Eyyubi meliklerinden birinin kızı olan Melike Adile hatundan doğan iki oğlundan biriydi. Gelgelelim Kayseri’de dönen entrikalarla, Alanya hükümdarı Kirvart'ın kızından doğan büyük oğul, 2.Gıyaseddin Keyhüsrev olarak tahta oturtuldu. 16 yaşındaki yeni sultanın anası Huand Mahperi hatun Hıristiyandı ve ancak kocasının ölümünden sonra Müslüman olmuştu.

 

Bu taht mücadelesindeki entrikaların başı Sadeddin Köpek'ti. Bazı kaynaklar kabul etmese de yaygın inanış onun vezir olduğu şeklindedir. Alaladdin Keykubat'ın sağlığında saraya tercüman olarak girdiği biliniyor. Daha sonraları Emir-i şikâr (av emiri) ve Emiri-i mimar olmuştu. Zaten bu av emirliği de sultanın zehirlenerek ölmesinde “acaba” sorusunu akla getiriyor. Sadeddin Köpek, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev'i kışkırtarak önce Moğollardan Türkiye’ye sığınmış Harzemli emirlerinin başı Kayır Han'ı zindana attırdı. Daha sonra düşman gördüğü emir ve devlet adamları Şemsettin Ayaba, Cemalettin Ferruh (Çankırı’da şimdi olmayan Darüşşifa'nın kurucusu), Kemalettin Kamyar’ı öldürttü.

 

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18314/ne-isi-vardi-hile-ile-mimarligini-yapsaydi.html

Bu haber toplam 1461 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim