• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Mart 2019 dergilerine genel bir bakış-3

Mart 2019 dergilerine genel bir bakış-3
Hayatımız ve teknoloji

İlevdü dergisi; iletişim, düşünce, sanat ve medeniyet alt başlığı ile 9. sayısına ulaştı. Bir dijital derginin çok ötesinde çalışmalarla çıkıyor İlevdü. 9. sayıdan yapacağım ilk paylaşım Prof. Dr. Nazif Gürdoğan’a ait. Fikirlerine ihtiyaç duyduğumuz önemli bir isim Gürdoğan.  Teknolojinin hayatımızdaki yeri olarak özetlenebilir yazının konusu ama Gürdoğan, “Hayatta Teknolojinin Ötesi Hem Aydınlıktır Hem Karanlıktır” diyerek artı ve eksileriyle teknolojiyi anlatıyor bizlere.

“Tarihin her döneminde, aynı hız ve aynı yoğunlukta gelişmeyen teknoloji, her iki yanı da keskin bir kılıç gibi olmuştur. Ancak teknolojinin hayatı kolay- laştıran olumlu yanları gibi, hayatı zorlaştıran olumsuz yanları da, teknolojiyi elinde tutan insandan kaynaklanır.”

“Teknolojinin ötesi, teknolojiyi kullanan insana göre aydınlık ya da karanlık olur. Teknoloji iyilik peşinde koşan insanın olduğu kadar kötülük peşinde koşan insanın da, elindeki en güçlü ve en etkili silahtır. Nükleer teknolojiden hem barışta, hem de savaşta yararlanılır. Savaşta ölüm saçan nükleer teknoloji, barışta hayat kurtarır. Uçaklar insan taşıdıkları gibi, bomba da taşırlar. Yolcu gemileriyle insanlar taşınırken, savaş gemileriyle silahlar taşınır.”

“Bütün dünyanın karşı karşıya olduğu ana sorun, internetle, bilgisayarlarla, robotlarla, nükleer silahlarıyla, denetimden çıkan teknolojinin, denetim altına alınmasıdır. Teknolojiyi denetmek için, önce insanı denetmek gerekir.İnsan denetilmezse, teknolojiden çok daha tehlikeli olur.Savaşta askerlere, vur emrini silahlar değil,generaller verir. Savaşta cephe gerisindeki generaller ölmezler, cephe önündeki askerler ölürler.”

Zimem defterleri

Nidayi Sevim İlevdü’de kaybolup giden bir değerimize değinerek yaşanan güzel günlerin kulağını çınlatmış. Böyle güzellikleri okuyup da insanî yanımızı hatırlayınca “Ne güzel insanlardık biz.” demeden geçemiyor insan. Zimem defteri hakkında detaylı bilgi var yazıda.

“Osmanlı insanının ulaştığı ahlaki şahikayı gösteren nişanelerden biri de sadaka taşlarının benzer uygulaması olan "Zimem" defteridir. O güzel insanların hali vakti yerinde olanları  özellikle ramazan günlerinde hiç tanımadıkları mıntıkalardaki bakkal, manav vb. dükkânlarına girer, onlardan Zimem defterini, yani veresiye defterini çıkarmalarını isterdi. Baştan, sondan ve ortadan rastgele sayfaların yekûnunu yaptırıp, “silin borçlarını… Allah kabul etsin” der, çeker giderdi. Mali durumu daha iyi olanlar defterin tamamının yekûnunu yaptırır ve ödemesini yapardı. Bazıları tanınmamak için kılık-kıyafet değiştirerek bu hizmeti yapardı. Özellikle dükkânların tenha olduğu zamanları tercih ederlerdi. Kimse bilmesin, görmesin diye. Sonuç itibarıyla borcu ödenen, borcunu ödeyenin kim olduğunu;  borcu sildiren, kimi borçtan kurtardığını bilmezdi. Hiç tanımadığınız bir mahallenin hiç tanımadığınız bir bakkalına gidip hiç tanımadığınız birinin borcunu ödemek. Allah'ın rızasını kazanmak böyle bir şey midir acaba?”

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mart-2019-dergilerine-genel-bir-bakis-3-makale,68.html

Bu haber toplam 511 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim