• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

Ömer Evsen: Son kale Türkiye

Ömer Evsen: Son kale Türkiye
Sykes-Picot antlaşmasının 100. Yılındayız. Haritalar yeniden çizilecek. Önce Irak, ardından tüm Arap coğrafyasını kasıp kavuran rüzgâr estirildi.

Tarihten Pakistan ve Hindistan ayrılışını tekrardan okumamız lazım. Malumunuzdur, Hindistan İngiliz Doğu Hindistan Şirketi tarafından yönetilmekteydi. İngilizler Asya Alt Kıtası'nda hâkimiyetlerini giderek kaybetmeye başlayınca, Hindistan'ı parçalama fikrini uygulamaya koydular. Müslüman nüfusun ayrı bir ülkesi olması düşüncesi ile 1947 yılında Hindistan'da çalışmalar başlatıldı ve Muhammed Ali Cinnah önderliğinde Doğu(Bengaldeş) ve Batı Pakistan kuruldu. Hindistan'dan ayrılmaları istenmemesine rağmen Cinnah önderliğindeki ekip ayrılığı ilan ettiler. Hindistan'daki Müslüman kesim Pakistan'a doğru yürürken yoldaki çatışmalarda 250 bin insan öldü. Bu süreçte oyunu gören Gandi ve birçok dini lider bu ayrılığa karşı çıktılar. Lakin liderlik ve kendi ülkesi hayalleriyle yanıp tutuşan sözde liderler bu oyunun oyuncusu olarak iyi bir oyun sergilediler. Pakistan'ın daha sonra Bengaliler ve Pakiler olarak ikinci ayrılma süreci daha da sancılı oldu. Bengaldeş 1971 de kurulduğunda iki taraftan 1 milyondan fazla insan hayatını kaybetti. Hala 3 ülke arasında ciddi sorunlar var. Pakistan ve Hindistan arasında sorunu devam ettirmek üzere Keşmir bölgesi meselesi hala sıcak tutuluyor. İhtiyaç halinde bu konu masaya daha güçlü şekilde getirilecektir.

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/son-kale-turkiye-makale-10074

Bu haber toplam 1411 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim