• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Osmanlıca bilmek bir fantezi, bir lüks değil

Osmanlıca bilmek bir fantezi, bir lüks değil
'Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki eserler aslında bizim millet ve ümmet olarak bilgi kaynaklarına dünyadaki bütün ülkelerden daha fazla sahip olduğumuzu göstermeye yaraması açısından önemlidir.' Yusuf Sami Kamadan, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi hakkında
'Süleymaniye Kütüphanesi’ndeki eserler aslında bizim millet ve ümmet olarak bilgi kaynaklarına dünyadaki bütün ülkelerden daha fazla sahip olduğumuzu göstermeye yaraması açısından önemlidir.' Yusuf Sami Kamadan, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi hakkında Emir Eş ile konuştu..


Hocam öncelikle kısaca kendinizi tanıtmanızı rica edebilir miyiz?

Üniversiteden sonra uzun yıllar öğretmenlik yaptım. Ancak bu mesleği başarılı ve severek yapmama rağmen yazma eserlerle belki tâ çocukluk yıllarından beri alakam ve bunun özel hobilerim arasında olması nedeniyle kurum değiştirme ihtiyacı duydum. Ve netice itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçerek Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nde 1997 yılında müdür yardımcısı olarak göreve başladım. Tabi 1997’den 2006 yılına kadar yaklaşık 9 sene müdür yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra, 2006’dan 2010 yılının sonuna kadar kütüphane müdürü olarak, 2010 yılının son günlerinde yeni oluşan Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlı olarak statü değişikliği nedeniyle tekrar ikinci defa kütüphane müdürü olarak göreve başladım.

İki sene kadar süren bu hizmet ve çalışmamızdan sonra da Türkiye Yazma Eserler Kurumu bünyesinde İstanbul Bölge Müdürü olarak göreve başladım. Başta Süleymaniye Kütüphanesi ve ona bağlı dört adet kütüphane olmak üzere; Bursa, Balıkesir ve Edirne’deki kütüphaneler ile yine İstanbul’da bulunan Fatih’teki Millet Yazma Eser Kütüphanesi, Üsküdar’daki Hacı Selim Ağa Kütüphanesi ve Beyazıt Kütüphanesi’nin bir bölümünde bulunan Beyazıt Devlet Yazma Eser Kütüphanesi müdürlükleri de İstanbul bölge müdürlüğümüze bağlı olarak çalışan kurumlardır. Bugün bu kurumların bir takım idari işlerini sevk ve idareyle görevli, bu işlerle meşgulüz. Ancak yazma eserlerle alakamızın halen sürüyor olması ve bunun aslında bir zaruret olması nedeniyle de yazma eserler alanında bir takım şahsi çalışmalar yapmakla meşgulüm.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18892/osmanlica-bilmek-bir-fantezi-bir-luks-degil.html

Bu haber toplam 1659 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim