• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Teknoloji Çocukların Hayal Gücünü Öldürüyor

Teknoloji Çocukların Hayal Gücünü Öldürüyor
Çocukların hayal gücü, sanat üretimi için son derece önemli... Ancak teknolojik gelişmeler çocukların doğuştan gelen bu yeteneklerini yok ediyor. Ayrıca elektronik cihazlar çocuklarda davranış bozukluğuna yol açıyor. Peki, çözüm nedir?
Yaratıcılık evrensel değerlerimizden bir tanesi. Bütün toplumlar sanatın farklı türlerini üretmiş ve takdir etmişlerdir. Sanatçıların bereketli olduğu dönemlere birçok toplumda “altın çağ” daha az görüldüğü zamanlara ise “karanlık çağ” adı verilmiştir. Yaratıcılıktır kültürü geliştiren ve hayatımızı zenginleştiren. Yaygın görüş doğanın insanlara farklı yetenekleri eşit olarak vermediği ve yaratıcılığın büyük ölçüde genetik olduğu yönünde. Ne kadar çabalarsak çabalayalım bir Mozart olamayız eğer kulağımız iyi değilse. Fakat bu görüşü eleştirenlerde bulunuyor. Yaratıcılık düzeyini ölçen testlerde çocukların yüksek başarı gösterdiğini ve yaşla birlikte bunun azaldığına vurgu yapıyorlar.
 
Ezberci ve tekdüze okul sistemi
 
Peki, çocukların doğuştan gelen yaratıcılıklarına ve hayal güçlerine toplum nasıl ket vuruyor? En büyük eleştiriyi ezberci, tek düze ve yalnızca bir doğru cevabı kabul eden okul sistemi alıyor. Çocuklara verdiğimiz negatif geri bildirimler, kıyaslama yapmak, süreç değil ürün odaklı olmak, maddi olanakları yeterince sunamama diğer başlıca nedenler arasında yer alır. Yaratıcı bireylerin marjinal yaşam öyküleri oldukça ilgi görür. Bağımsızdırlar yaratıcı insanlar. Toplum kurallarına sıklıkla uymaz, alışılagelmişin dışına çıkarlar. Meraklıdırlar, farklı tecrübelere açıktırlar ve adaptasyon kabiliyetleri yüksektir. Düşüncelerinde ve davranışlarında esnektirler ve değişime açıktırlar. Yapılan bilimsel çalışmalar toplumun ortalamasından daha yüksek bir zekâya sahip olduklarını gösteriyor. Kendilerine has bir ritimleri bulunur. Çok yoğun çalıştıkları bir dönemden sonra dinlenebilir, isteyince yeniden odaklanarak, uzun saatler boyunca çalışabilirler.
 
Karmaşık, komplekstir yaratıcı insanlar. Zıtlıkları bir arada barındırabilirler. Bu şekilde insan repertuarında bulunan birçok farklı tepkiyi verebilirler. Örneğin, hem isyankâr hem de muhafazakâr olabilirler. İsyankâr olmaları sayesinde yenilikler ortaya koyabilirler. Muhafazakâr olmaları onların aidiyet hissettikleri kültürü yakından tanımalarını sağlar. Oyunu ve disiplinli çalışmayı bir arada sürdürebilirler. Yaratıcı bireyler sayısız ‘yeterince iyi olmayan’ çalışmalar ortaya koyarlar. Objektif kalabilirlerse bu ürünleri bir çırpıda atarak tekrar işe koyulabilirler. Yaratıcılık deyince ilk akla gelen büyük sanat eserleri ortaya koymuş bireylerdir. Fakat yaratıcılık bununla sınırlanamaz. Küçük “y” ile yaratıcılık günlük hayatımızı kolaylaştırarak daha yetkin bir şekilde problem çözebilmemizi ve işlerimizi halledebilmemizi sağlar.
Bu haber toplam 1724 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim